Pri útoku na autobus v Tunise zahynulo 12 ľudí, prezident obnovil výnimočný stav

NETKY.SK • 24 November 2015, 23:38 • 2 min
Pri útoku na autobus v Tunise zahynulo 12 ľudí, prezident obnovil výnimočný stav

TUNIS - Tuniský prezident Bádží Káid Sabsí vyhlásil dnes 30-dňový výnimočný stav a zaviedol zákaz nočného vychádzania v oblasti hlavného mesta Tunis.

slovakia

left justify in out

Opatrenia sú reakciou na dnešný bombový útok v centre Tunisu, ktorého terčom sa stal autobus vezúci príslušníkov tuniskej prezidentskej stráže, pri ktorom zahynulo najmenej 12 ľudí a 16 utrpelo zranenia.

 

Podľa tuniských úradov išlo o teroristický čin, spáchaný zrejme samovražedným atentátnikom, za ktorý zatiaľ neprevzala zodpovednosť žiadna skupina, uviedla agentúra AP.

 

Prezident po útoku zrušil plánovanú cestu do Európy a vystúpil v tuniskej štátnej televízii. Vo svojom prejave zdôraznil, že Tunisko je vo vojne proti terorizmu, na ktorého porážku bude potrebná medzinárodná spolupráca.

 

"Chcem ubezpečiť obyvateľov Tuniska, že nad terorizmom zvíťazíme," vyhlásil Sabsí, ktorý na stredu ráno zvolal svoj bezpečnostný kabinet.

 

Útok odsúdila aj vplyvná tuniská islamistická Strana obnovy (an-Nahda), ktorá vyzvala Tunisanov, aby podporili bezpečnostné zložky pátrajúce po páchateľoch činu.

 

V Tunisku bol len v októbri zrušený výnimočný stav, zavedený po júnovom teroristickom útoku v turistickom letovisku Súsa. Ohlásený zákaz vychádzania bude v metropole Tunis platiť od 09.00 h do 05.00 h miestneho času.

 

Autobus vybuchol na rušnej triede Muhammada V., jednej z hlavných ulíc v centre Tunisu. Vo vozidle sa viezli príslušníci tuniskej prezidentskej gardy, elitnej bezpečnostnej zložky zaisťujúcej bezpečnosť hlavy štátu. Autobus smeroval do prezidentského paláca na predmestí Tunisu.

 

Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z prostredia prezidentskej kancelárie uviedla, že výbuch pravdepodobne spôsobila osoba, ktorá vo vnútri vozidla odpálila pás s výbušninami.

 

Tunisko tento rok zasiahli už dva veľké teroristické útoky, ku ktorým sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS). V marci prišlo pri streľbe v múzeu Bárdú (Bardo) v Tunise o život 21 turistov. Ďalších 38 zahraničných dovolenkárov zahynulo v júni pri útoku na plážový hotel v Súse.

 

Minulý týždeň tuniské úrady informovali o zmarení veľkého útoku voči hotelom a bezpečnostným silám, ktorého terčom sa mala stať opäť Súsa.

 

Tuniské bezpečnostné sily dlhodobo zvádzajú boje s džihádistami v horách na západe krajiny neďaleko hraníc s Alžírskom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies