Pri útoku na areál OSN v Somálsku zomrelo najmenej 15 ľudí vrátane 4 cudzincov

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 15:39 • 2 min
Pri útoku na areál OSN v Somálsku zomrelo najmenej 15 ľudí vrátane 4 cudzincov

MOGADIŠO - Najmenej 15 ľudí zomrelo pri dnešnom útoku ozbrojencov z islamistickej militantnej organizácie aš-Šabáb na sídlo Rozvojového programu OSN (UNDP) v somálskej metropole Mogadišo. Potvrdil to minister vnútra Abdikarím Husejn Gúlíd.

slovakia

left justify in out

Medzi mŕtvymi sú podľa neho štyria zahraniční zamestnanci OSN, štyria Somálčania, ktorí pracovali ako bezpečnostní strážcovia, a sedem bojovníkov aš-Šabábu.

Povstalecká skupina aš-Šabáb, ktorá sa prihlásila k dnešnému útoku v somálskej metropole, nazvala OSN "obchodníkom so smrťou a satanistickou silou zla".

Jeden z útočníkov sa podľa všetkého na začiatku útoku vyhodil do vzduchu vo vstupe do budovy UNDP. Svedkovia uviedli, že útočníci mali na sebe vojenské uniformy. Na miesto sa nahrnuli somálski vojaci a vojaci mierových síl Africkej únie a zapojili sa do intenzívnej prestrelky s útočníkmi, až napokon dostali budovu pod svoju kontrolu.

"Odsudzujem takýto nezmyselný a odsúdeniahodný útok na nevinných civilistov OSN," reagoval somálsky premiér Abdí Farah Širdon. "OSN sú naši priatelia a partneri a agentúry OSN nám ponúkajú humanitárnu pomoc a podporu, preto som ja i všetci Somálčania zhrození, že by mali byť cieľom a obeťami takého barbarského násilia," citovala premiéra agentúra DPA.

Hnutie aš-Šabáb vzniklo v roku 1998 a jeho cieľom bolo vytvoriť v Africkom rohu islamský štát. V minulosti povstalci ničili, kradli alebo ďalej predávali humanitárnu pomoc zo zahraničia. Stali sa aj prípady, keď od agentúr OSN žiadali tzv. bezpečnostné poplatky. Ich boj si v Somálsku vyžiadal tisíce ľudských životov, vrátane detí, z ktorých mnohé zomreli na podvýživu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies