Pri útokoch na severe Sinaja zahynulo 14 ľudí

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 10:57 • 2 min
Pri útokoch na severe Sinaja zahynulo 14 ľudí

ISMÁÍLIJA - Pri dvoch nedeľňajších bombových útokoch na bezpečnostné zložky na severe Sinajského polostrova zahynulo minimálne 14 ľudí a niekoľko desiatok ďalších sa zranilo.

slovakia

left justify in out

Egyptská armáda uviedla, že nálož nastražená militantmi na okraji cesty najprv v Šajch Zuvajd zasiahla pri výbuchu armádne vozidlo, pri čom usmrtila šesť vojakov, z ktorých dvaja boli dôstojníkmi, a zranila ďalších dvoch. K útoku sa prostredníctvom sociálnej siete Twitter prihlásila militantná organizácia Provincia Sinaj, ktorá pred časom vyhlásila podporu organizácii Islamský štát (IŠ).


Ďalšia bomba umiestnená v aute pred policajnou stanicou v meste al-Aríš, metropole provincie Severný Sinaj, usmrtila minimálne osem ľudí a zranila 45 ďalších. Podľa údajov zdravotníkov sú medzi obeťami ako policajti, tak aj civilné obyvateľstvo. Explózia si vyžiadala aj rozsiahle materiálne škody. Aj k tomuto útoku sa prihlásili militanti z Provincie Sinaj. Neznámi ozbrojenci v nedeľu taktiež prepadli hraničný priechod Egyptu s Pásmom Gazy pri meste Rafah, pričom pri tomto útoku zranili minimálne troch vojakov.


Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí označuje militantov zo Sinaja za "existenčnú hrozbu" vzhľadom na to, že od zosadenia jeho proislamského predchodcu Muhammada Mursího v roku 2013 už pozabíjali stovky policajtov a vojakov. Provincia Sinaj, ktorej pôvodný názov je Ansár Bajt al-Makdis, je v rámci územia najaktívnejšou egyptskou militantnou skupinou. Minulý rok deklarovala vernosť Islamskému štátu. Prihlásila sa tiež k zodpovednosti za útoky na severnom Sinaji, ktoré si koncom januára tohto roku vyžiadali okolo 30 obetí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona