Pri upratovaní po záplavách nezabudnite na rukavice a dezinfekciu

NETKY.SK • 9 Jún 2013, 15:56 • 2 min
Pri upratovaní po záplavách nezabudnite na rukavice a dezinfekciu

BRATISLAVA - Pri upratovaní priestorov zasiahnutých povodňami netreba zabúdať na používanie rukavíc, ako aj dezinfikovanie zasiahnutých predmetov či oblečenia. Najprv treba podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného odstrániť všetko bahno a nečistoty z povrchov mechanickým očistením a dôkladným umytím vodou. Pred začiatkom dezinfekcie tiež treba odstrániť akýkoľvek zvlhnutý interiérový materiál. Dezinfikované predmety prichádzajúce do styku s potravinami treba opláchnuť pitnou vodou rovnako ako napríklad aj hračky.

slovakia

left justify in out

"Zatopený dom samovoľne schne rok až dva pri intenzívnom vetraní. Schnutie je možné zefektívniť, a to zaobstaraním si kvalitného vysúšača. Táto technika vie dom vysušiť za tri - štyri týždne," povedal pre TASR Michal Fojcík z portálu eFarby.sk. Odporúča aj vysúšanie za pomoci teplotných šokov. "V dome sa pozatvárajú okná a dvere a zakúri sa. Následne sa nárazovo prievanom vetrá. Tento proces je nutné opakovať, a to niekoľkokrát," vysvetlil. Upozornil, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa začnú na vlhkých stenách objavovať plesne. "Preto je nutné ako prevenciu zatopené steny oškrabať od starých maľoviek a navlhnutej omietky. Na nové suché omietky odporúčame použiť protiplesňový náterový systém. Tento náter ničí i hlboko uložené podhubie a zabezpečí tým zdravý domov," pokračoval. Ak treba zabrániť plesneniu a vlhnutiu stien, je vhodný náter, ktorý možno aplikovať aj na vlhké steny. Postarať sa treba aj o povodňami zasiahnuté šatstvo a bielizeň. "Silne znečistenú bielizeň namočte na štyri hodiny do vhodného dezinfekčného prostriedku. Menej znečistenú bielizeň namočte na jednu hodinu do vhodného dezinfekčného prostriedku. Bielizeň po dezinfikovaní vyperte obvyklým spôsobom za použitia pracieho prášku," radí Rovný. Upozornil pritom na možné bieliace účinky niektorých dezinfekčných prostriedkov, cennejšie kúsky oblečenie je preto lepšie odniesť do čistiarne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona