Pri unikátnom ekostrome v Banskej Bystrici sa dajú nabíjať mobily, v Európe sú len tri

NETKY.SK • 5 September 2015, 07:23 • 2 min
Pri unikátnom ekostrome v Banskej Bystrici sa dajú nabíjať mobily, v Európe sú len tri

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystričania si môžu nabíjať svoje elektronické zariadenia solárnou energiou, kedy sa im zachce.

slovakia

left justify in out

Ako prví na Slovensku majú už niekoľko dní jedinečný ekostrom, ktorý namiesto kyslíka vyrába energiu. Je umiestnený pred centrom Europa a popri dobití svojich mobilov si ľudia pri ňom môžu aj posedieť.

 

Solárny ekostrom od srbskej organizácie Strawberry Energy priniesla na Slovensko spoločnosť Orange v spolupráci s občianskym združením GreenGang. Je to veľkokapacitná solárna dobíjačka v tvare stromu, ktorá okoloidúcim umožňuje pohodlné dobíjanie ich mobilných telefónov či tabletov a zároveň poskytuje pripojenie k internetu.

 

"Som rád, že prvý taký ekologický unikát na Slovensku zakotvil práve v Banskej Bystrici. Verím, že si ho obyvatelia obľúbia a že okrem komfortného miesta pre dobitie ich telefónov sa stane aj príjemným miestom na oddych a stretávanie," reagoval banskobystrický primátor Ján Nosko.

 

"V občianskom združení GreenGang sme sa rozhodli vziať iniciatívu do vlastných rúk a urobiť niečo pre to, aby sme pomohli ochrániť prírodu. Náš plán je propagovať ekológiu a inšpirovať ľudí k pozitívnej zmene. Dosiahnuť to chceme tým, že túto tematiku prinesieme čo najbližšie k ľudom a ich každodenným potrebám," zdôraznil zakladateľ združenia GreenGang Vladimír Zaujec.

 

Ekostrom dokáže naraz nabiť až 14 mobilných zariadení. Vďaka batériám, do ktorých sa energia uskladňuje, dokáže bez slnka fungovať prakticky za každého počasia, rovnako aj v noci, a to približne 20 dní. Celkovo tak dokáže bez potreby slnečnej energie nabiť až 6200 zariadení. Podobný nabíjací strom je momentálne k dispozícii len v troch európskych krajinách. Celkovo je na svete osadených spolu 13 takýchto solárnych dobíjačiek – ekostromov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies