Pri umelom oplodnení v Česku pravdepodobne zamenili embryá dvoch žien

NETKY.SK • 3 Január 2017, 16:49 • 2 min
Pri umelom oplodnení v Česku pravdepodobne zamenili embryá dvoch žien

PRAHA - Na jednej z českých kliník, ktoré ženám vykonávajú umelé oplodnenie, údajne došlo k zámene embryí. Na prípad, ktorý sa má týkať dvoch žien, upozornil denník Blesk. Celou záležitosťou sa už zaoberá Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

slovakia

left justify in out

Podľa informácií ŠÚKL klinika nahlásila prípad v polovici decembra minulého roka. Úrad následne vyslal do zdravotníckeho zariadenia inšpekciu.

 

"Doterajšie vyšetrovanie nepreukázalo, že by išlo o systémovú chybu. Podľa všetkého išlo o zlyhanie jednotlivca," povedala serveru Novinky.cz hovorkyňa ŠÚKL Lucie Přinesdomová.

 

Vyšetrovanie zo strany ŠÚKL ďalej prebieha. O celej záležitosti bolo informované aj ministerstvo zdravotníctva. O tom, kedy by mohol byť známy výsledok vyšetrovania ani aký postih klinike hrozí, nechcela hovorkyňa špekulovať.

 

Blesk upozornil, že z právneho hľadiska je matkou dieťaťa žena, ktorá ho porodila. Oba páry by sa prípadne mohli usilovať o odškodnenie. Asistovaná reprodukcia spočíva v oplodnení vajíčka ženy semenom biologického otca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies