Pri tretine úmrtí motorkárov bol prítomný alkohol

NETKY.SK • 21 Júl 2014, 10:22 • 2 min
Pri tretine úmrtí motorkárov bol prítomný alkohol

BRATISLAVA - Takmer každý tretí motocyklista, ktorý zahynul pri dopravnej nehode, bol pod vplyvom alkoholu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo štúdie, ktorú vypracovali odborníci z Univerzity Komenského v Bratislave (UK). Výskumníci sa zamerali na 311 smrteľných dopravných nehôd motorkárov v rokoch 1992 až 2012.

Z 311 skúmaných prípadov bolo 91 spojených s alkoholom, čo predstavuje 29 percent. Najčastejšou príčinou smrti pri nehodách motocyklistov je podľa štúdie poranenie lebky a mozgu. Túto diagnózu stanovil lekár pri 137 prípadoch. Medzi zabitými motorkármi dominujú muži, je ich 91 percent. Pri 54 percentách nehôd išlo o zrážku s iným vozidlom, pri 28 percentách so statickým objektom, napríklad stromom alebo stĺpom a 18 percent nehôd sa skončilo pádom motocyklistu. 

 

„Medzi základné rizikové faktory nehodovosti patria vek - spravidla ide o mladého motocyklistu, ďalej pohlavie - jednoznačne dominuje muž, ale aj jazda pod vplyvom alkoholu či nárazová rýchlosť,“ uvádza Martin Janík z Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Jesseniovej lekárskej fakulty UK. Pri náraze tela motocyklistu rýchlosťou 10 až 12 kilometrov za hodinu do pevného, nepohybujúceho sa objektu možno podľa Janíka očakávať vznik ľahkých zranení. Dvojnásobná rýchlosť je však už prahom smrteľných poranení. „Náraz pri rýchlosti 80 až 90 kilometrov za hodinu spôsobuje motocyklistovi zranenia prakticky nezlučiteľné so životom,“ konštatuje Janík. 

 

Na európskych cestách podľa štúdie ročne zahynie približne 6 000 motocyklistov, na Slovensku 25 až 30. Odborníci veria, že sa im podarí vytvoriť celoslovenskú databázu smrteľných motocyklových nehôd, ktorá by predstavovala nenahraditeľný zdroj informácií a údajov pre výskum bezpečnosti a nehodovosti v motocyklovej doprave nielen na Slovensku, ale i v celom európskom dopravnom priestore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona