Pri tragédii v Kurimanoch zlyhal ľudský faktor

NETKY.SK • 11 December 2013, 08:05 • 2 min
Pri tragédii v Kurimanoch zlyhal ľudský faktor

BRATISLAVA – Časť dôležitých zamestnancov bez dostatočnej odbornosti. Slabé podpery, ktoré mali držať most počas jeho výstavby. Ale tiež ich statika, ktorá nezodpovedala našim zákonom.

slovakia

left justify in out

Aj toto sú podľa Hospodárskych novín oficiálne dôvody, prečo vlani spadol most pri Kurimanoch, jednej z najväčších diaľničných tragédií na Slovensku. Vyplýva to z posudku Ústavu súdneho inžinierstva, ktorý majú HN k dispozícii. Posudok si nechali vypracovať vyšetrovatelia tragédie. „Vyhodnocujeme a analyzujeme znalecký posudok,“ potvrdil hovorca košickej krajskej polície Alexander Szabó.

Pri tragédii zomreli štyria ľudia, ďalší dvanásti mali ťažké zranenia. Podľa znalcov sa pod to podpísal aj fakt, že napríklad zamestnanci zodpovední za podpery nemali potrebné odborné osvedčenia. Podobné problémy mala aj časť stavebného dozoru. A práve títo ľudia mali zodpovedať za materiál, ktorý sa na stavbe mosta použil a neskôr bol jednou z príčin jeho pádu. 

Podľa šéfa Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondreja Mateja tak išlo o totálne zlyhanie systému. Pre zhluk chýb, ktoré výstavbu sprevádzali od jej začiatku až po vlaňajšie nešťastie. Výstavbu mosta mala na starosti česká spoločnosť Bögl a Krýsl. K zisteniam HN, podľa ktorých pochybili jej dodávatelia, sa zatiaľ nechcela vyjadriť. „S týmto posudkom sme neboli do dnešného dňa oboznámení,“ konštatovala pre HN jej hovorkyňa Kateřina Plechatá. Stavba mosta už pokračuje, vymenili sa však dodávatelia. 

Zástupcovia štátu, ani ľudia, ktorým chýbali niektoré odborné osvedčenia, sa k zisteniam HN nevyjadrili. Faktom však podľa novín je, že štát tesne po nehode okamžite zakázal používanie podpier od firmy Skruže Weise, ktoré boli jedným z dôvodov nešťastia. Namiesto podpier od Weise sa podľa HN na výstavbe mosta používali podpery z pilierového materiálu Pižmo. V praxi to znamená, že most podopreli v celej jeho dĺžke. Štát ako aj stavebné spoločnosti po nehode rodiny pozostalých odškodnili. Stalo sa tak po 33-tisíc eur. Okrem toho sa na stavbe mosta sprísnili aj požiadavky statikov, ktorí pozmenili statickú časť projektu. 

Toto boli len niektoré opatrenia, ktoré ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) tesne po nehode predstavilo. Dnes pripravuje ďalšie. Ako povedal jeho hovorca Martin Kóňa, rezort pripravil nový stavebný zákon, ktorý tiež zásadným spôsobom zvyšuje bezpečnosť na rizikových stavbách. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies