Nezvyčajné dvojité tornáda vymazali mestečko Pilger v Nebraske z mapy: Obeťou je päťročné dieťa!

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 17:00 • 2 min
Nezvyčajné dvojité tornáda vymazali mestečko Pilger v Nebraske z mapy:  Obeťou je päťročné dieťa!

PILGER - Najmenej jeden človek zahynul a 16 ďalších bolo v kritickom stave po tom, ako sa mohutné tornáda prehnali severovýchodom amerického štátu Nebraska. Zničili tiež viac než polovicu mestečka Pilger, informovali miestne úrady.

slovakia

left justify in out

Národná meteorologická služba (NWS) uviedla, že najmenej dve tornáda tam zaznamenali približne 1,6 kilometra od seba. Pohotovostné čaty a obyvatelia večer prehľadávali zdemolované domy a ďalšie budovy v mestečku s asi 350 obyvateľmi, ležiacom 160 kilometrov severozápadne od Omahy.
      

"Viac než polovica mesta zmizla - úplne zmizla," povedal okresný predstaviteľ Jerry Weatherholt. "Zdá sa, akoby na takmer každom dome v meste boli nejaké škody," citovala ho agentúra AP.
      

Všetkých zhruba 350 obyvateľov mestečka Pilger v americkom štáte Nebraska evakuovali v dôsledku búrky, ktorá priniesla nezvyčajné dvojité tornáda. Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP.

      

Tornáda v pondelok úplne zničili viac ako polovicu mesta, jedno päťročné dieťa zahynulo. Mike Unger, šerif okresu Stanton, odhadol, že 50 až 75 percent mestečka Pilger bolo ťažko poškodených alebo zničených. Miestna škola sa podľa jeho slov už nedá opraviť.
     

 "Je to úplná devastácia," povedal Unger. Búrka bola súčasťou väčšieho búrkového systému, ktorý sa nad strednou oblasťou USA začal premiestňovať v pondelok popoludní miestneho času.
      

Americkí meteorológovia predpovedali počas dnešného dňa silnejšie búrkové počasie v oblasti od východnej Montany po New York. Centrum pre predpovede búrok v Normane v Oklahome uviedlo, že obzvlášť v amerických štátoch Iowa, Wisconsin a v severnom Illinoise môže byť silný vietor, krupobitie a aj tornáda.
            

Nebraský guvernér Dave Heineman vyhlásil núdzový stav a nebraská národná garda pomôže miestnym záchranárom, ako aj pri odstraňovaní následkov tornád v Pilgeri.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies