Pri strate či krádeži peňaženky na dovolenke treba rýchlo konať: Spravte toto

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 14:54 • 2 min
Pri strate či krádeži peňaženky na dovolenke treba rýchlo konať: Spravte toto

BRATISLAVA - Strata alebo odcudzenie peňaženky je nepríjemná vec. A to zvlášť vtedy, keď je človek na dovolenke stovky či tisíce kilometrov od domova a príde o kreditnú kartu aj všetku hotovosť.

slovakia

left justify in out

V takomto prípade je podľa analytika spotrebiteľského financovania spoločnosti Home Credit Romana Müllera dôležité okamžite kontaktovať svoju banku so žiadosťou o zablokovanie kreditky. "To možno vyriešiť buď zavolaním na zákaznícku linku, alebo prostredníctvom internetbankingu. Dôležité je to urobiť čo najskôr, aby nedošlo k zneužitiu karty," uviedol Müller.

 

S peniazmi môžu podľa neho následne dovolenkárovi pomôcť príbuzní alebo priatelia doma na Slovensku. Existujú totiž služby, prostredníctvom ktorých môžu zaslať peniaze online a turista si ich vyberie priamo na pobočke v zahraničí.

 

Müller zároveň radí, aby turista oznámil svojej banke pred odletom, že sa chystá do menej obvyklých turistických destinácií, ako sú napríklad Laos, Vietnam či Keňa. "Ak budete v týchto krajinách platiť kartou alebo si vyberať peniaze, banka si môže myslieť, že vám kartu niekto ukradol a preventívne ju zablokuje," vysvetlil analytik. Tieto platby totiž môžu byť banke podľa neho podozrivé, zvlášť ak daný klient nepatrí medzi vášnivých cestovateľov a v juhovýchodnej Ázii alebo Afrike je prvýkrát.

 

Analytik súčasne odporúča dovolenkárom, ktorí cestujú autom, aby si preštudovali zvláštnosti v pravidlách cestnej premávky v krajinách, cez ktoré prechádzajú. "Ľahko by sa totiž mohlo stať, že zaplatia pokutu niekoľko stoviek až tisícov eur bez toho, aby vedeli, že sa dopustili priestupku," opísal.

 

Napríklad v Rakúsku si podľa neho treba dávať pozor na rýchlosť, a to predovšetkým vo vybraných úsekoch diaľnic, kde sú zóny so zvýšenou ochranou životného prostredia. Tam totiž hrozí nielen pokuta za prekročenie rýchlosti, ale k tomu aj finančný postih za znečistenie prostredia.

 

"Pri ceste po Taliansku by sa najmä vášniví fajčiari mali viac krotiť. Platí tu totiž zákaz fajčenia v aute pri preprave detí alebo tehotných žien. Výška pokuty sa môže vyšplhať aj na stovky eur," dodal Müller.

 

Zároveň radí, aby sa ľudia nebáli používať platobnú kartu. Nemusia sa potom trápiť tým, akú hotovosť si pred dovolenkou vymeniť, zvlášť, keď prechádzajú cez niekoľko krajín. "Ak idete do zahraničia, vezmite si so sebou platobnú kartu. Je to aj bezpečnejšie, ak máte smolu a stanete sa obeťou krádeže peňaženky, máte razom po celej hotovosti. Kartu môžete v okamihu zablokovať," radí analytik. Aj keby ľudia dali prednosť hotovosti, karta je podľa neho istota pre prípad, že sumu zle odhadnú a hrozila by im finančná núdza.

 

Odporúča tiež dovolenkárom, aby si zistili, aké asistenčné služby majú zahrnuté v kreditnej karte. "Niektoré karty prostredníctvom asistenčných služieb sprostredkúvajú napríklad okamžitú pomoc pri autonehode či náhlej hospitalizácii," priblížil Müller. Pri poruche auta tak môžu turisti dostať pomoc s opravou, odvozom do servisu, náhradnou dopravou či so zabezpečením ubytovania.

 

"Zdravotná asistencia zase môže zahŕňať nadštandardné ubytovanie pri hospitalizácii, pobyt v nemocnici s dieťaťom, či zdravotnú infolinku," dodal. V kritickej situácii tak podľa neho stačí vytočiť číslo asistenčnej služby a operátor sa o všetko postará.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona