Pri stavbe školy v Číne objavili fosíliu doteraz neznámeho dinosaura

NETKY.SK • 11 November 2016, 14:30 • 2 min
Pri stavbe školy v Číne objavili fosíliu doteraz neznámeho dinosaura

PEKING - Čínsko-britský tím paleontológov na čele s Lüom Junchangom z Čínskej akadémie geologických vied popísal nový druh malého, opereného dinosaura, ktorého fosíliu objavili pri stavbe školy v čínskej provincii Ťiang-si.

slovakia

left justify in out

Dinosaurus, ktorý žil pred 72 miliónmi rokov, dostal vedecké meno Tongtianlong limosus, čo v preklade znamená bahenný drak na ceste do neba. "Objavili ho robotníci na stavbe, keď odpaľovali horninu. Malá časť fosílie sa pritom aj zničila, ale keď vezmeme do úvahy okolnosti tohto objavu, tak môžeme povedať, že je to takmer kompletná fosília," uviedol Stephen Brusatte z University of Edinburgh, ktorý sa podieľal na opise nového druhu. Fosília, z ktorej chýbajú iba časti horných končatín, pravej dolnej končatiny a chvosta, sa zachovala vo zvláštnej polohe so vztýčenou hlavou a roztiahnutými hornými končatinami. Vedci predpokladajú, že tento jedinec zahynul, keď sa snažil vyslobodiť z bahna.

 

Tongtianlong limosus dorastal do dĺžky približne jeden meter a patril do čeľade oviraptorovité. "Išlo v podstate o poslednú skupinu dinosaurov, ktorá sa vyvinula pred dopadom asteroidu, čo spôsobil vyhynutie dinosaurov. Táto fosília nám poskytuje dôležité informácie o evolučnom prechode od dinosaurov k vtákom, pretože predchodcovia moderných vtákov mohli vyzerať práve ako Tongtianlong. Takéto fosílie zachytávajú evolúciu v pohybe," dodal Brusatte, ktorý s kolegami publikoval popis nového druhu v časopise Nature Scientific Reports.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona