Pri štadióne v Sao Paule úradoval slzný plyn

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 15:03 • 2 min
Pri štadióne v Sao Paule úradoval slzný plyn

SAO PAULO - Slzným plynom rozohnala polícia v brazílskom Sao Paule protestné zhromaždenie za účasti približne stovky štrajkujúcich pracovníkov metra na stanici v blízkosti štadióna, na ktorom sa vo štvrtok zápasom domáceho tímu s Chorvátskom začnú XX. futbalové majstrovstvá sveta. Poriadkové sily v pondelok nezaobchádzali v rukavičkách ani s odborovým predákom Alexandrom Rolandom, ktorý tiež dostal zásah slzným plynom.

slovakia

left justify in out

Štrajk zamestnancov metra a pozemnej železnice v Sao Paule je podľa pracovného súdu protizákonný, ale ani hrozba vysokých pokút neobnovila plynulý chod verejnej dopravy v jednom z tucta dejísk MS vo futbale. Odboroví predáci sú rozhodnutím súdu pobúrení, väčšina staníc zostala zatvorená, štrajk vstúpil do svojho piateho dňa. Premávať nebude ani linka vedúca k futbalovému štadiónu Itaquerao, na tunajšiu stanicu zvolali demonštráciu, ale polícia proti nej zasiahla. 

 

"Vláda vyhlásila pracujúcim vojnu. Buď si s nami sadnú za stôl a budú rokovať, alebo počas majstrovstiev sveta nepôjde metro," uviedol generálny sekretár odborového zväzu Alex Fernándes. 

 

Osemčlenný pracovný tribunál pohrozil štrajkujúcim zvýšenými pokutami, ak sa nevrátia do práce. Odborový zväz má zaplatiť za prvé štyri dni štrajku 175-tisíc amerických dolárov, za každý nasledujúci deň to bude už 220-tisíc USD. 

Úradom sa zatiaľ podarilo iba čiastočne obnoviť chod metra, nezabránili ale dopravnému chaosu v meste. V nedeľu bolo zatvorených 30 staníc. Organizátori MS počítajú s tým, že väčšina divákov sa na štadión Itaquerao dostane práve podzemnou železnicou. "Štrajkujúci neberú ohľad na obyvateľov mesta, spôsobujú veľké problémy, môžeme hovoriť o verejnom ohrozovaní," povedal sudca Rafael Pugliese. 

 

Zamestnanci žiadajú zvýšenie miezd o viac ako 12 percent, vedenie štátnej spoločnosti ponúka 8,7-percentný rast. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies