Pri sporení je dôležitá pravidelnosť

NETKY.SK • 25 Október 2012, 07:22 • 2 min
Pri sporení je dôležitá pravidelnosť

Pri sporení je dôležitá pravidelnosť - Radíme Viac ako dve tretiny obyvateľov Slovenska si myslia, že je stále vhodné sporiť prostriedky práve v bankách. Rovnaký počet, podľa informácií Prima banky, sa snaží sporiť pravidelne.

slovakia

left justify in out

img

Viac ako dve tretiny obyvateľov Slovenska si myslia, že je stále vhodné sporiť prostriedky práve v bankách. Rovnaký počet, podľa informácií Prima banky, sa snaží sporiť pravidelne.
      Približne 4 milióny Slovákov sú klientmi bánk na Slovensku. Z nich asi polovica má zriadený buď sporiaci účet, alebo vklad v banke a iba tretina akýkoľvek úver v banke. Slováci sú teda skôr národom sporivcov ako dlžníkov. 
      Ako šetriť a usporiť si prostriedky aj z mála, radí Naďa Urbanová z Prima banky: "Je dôležité stanoviť si cieľ sporenia. Je to pre ľudí väčšia motivácia, keď vedia, na čo si konkrétne sporia, napríklad na auto, na dovolenku alebo na nejaký spotrebič. Keď človek nemá určený tento cieľ, skôr sa stane to, že na tieto prostriedky siahne a minie ich ešte predtým, než si na niečo nasporí." 
      "Sporte pravidelne aj malé sumy. Odporúča sa sporiť približne jednu desatinu mesačného čistého príjmu rodiny. Ak nie je možné usporiť takú veľkú časť rodinného rozpočtu, snažte sa usporiť každý mesiac aj minimálnu sumu. Sporenie sa tak stane pre vás zvykom a nasporená suma vás môže v budúcnosti prekvapiť, keď si budete môcť kúpiť vytúženú vec či službu. V ponuke na trhu sú bankové produkty, ktoré umožňujú sporiť už od 15 eur mesačne," radí Urbanová.
      Prostriedky by si mal sporiteľ rozdeliť na viacero účtov podľa cieľa sporenia. V prípade, že sporiteľ má viacero cieľov sporenia, je pravdepodobné, že si ich nebude plniť v rovnakom čase. Je preto vhodné vybrať si v banke produkt, ktorý umožňuje rozdelenie sporených prostriedkov na viac častí s rôznou dobou viazanosti. Tak bude mať klient vždy k dispozícii nasporené a zhodnotené prostriedky v čase, keď ich reálne plánoval použiť. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies