Pri spoločnom zásahu Američanov a Kurdov zahynul v Iraku vysokopostavený člen IS

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 07:17 • 2 min
Pri spoločnom zásahu Američanov a Kurdov zahynul v Iraku vysokopostavený člen IS

ARBÍL - Výsledkom spoločného zásahu špeciálnych síl USA a kurdských protiteroristických jednotiek južne od irackého mesta Mósul bolo dnes usmrtenie vysokopostaveného člena organizácie Islamský štát (IS) a dvoch spomedzi jeho pobočníkov. Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa na vyhlásenie regionálnej bezpečnostnej rady v irackom Kurdistane.

slovakia

left justify in out

Zverejnené vyhlásenie identifikuje lídra IS, usmrteného pri dnešnom zásahu pomocou vrtuľníka, ako Sulajmána abd Šabíba Džabúrího, známeho tiež pod menom abú Sajf, ktorý bol členom tzv. vojnovej rady tejto extrémistickej organizácie a niesol zodpovednosť za jej ofenzívy v meste Machmúr, ležiacom 80 kilometrov juhovýchodne od Mósulu.

 

Podľa Reuters išlo za posledné dni už o druhý takýto zásah medzinárodnej koalície proti IS v danej oblasti. Svedkovia a zdroje z kurdských bezpečnostných zložiek v nedeľu informovali, že vojaci tejto koalície na čele s USA pristáli s vrtuľníkom severne od Mósulu a zajali prinajmenšom jedného člena IS, ktorý sa viezol v nešpecifikovanom vozidle.

Rok 2016 by mal podľa irackého premiéra Hajdara Abádího priniesť "konečné víťazstvo" nad IS v Iraku. Druhé najväčšie mesto v krajine Mósul zostáva v rukách extrémistov, pričom operácia označovaná za prvú fázu jeho oslobodzovania uviazla začiatkom apríla na mŕtvom bode.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona