Pri snežení sa lavínové nebezpečenstvo zvýši na 3. stupeň

NETKY.SK • 8 Február 2015, 10:15 • 2 min
Pri snežení sa lavínové nebezpečenstvo zvýši na 3. stupeň

BRATISLAVA - Ráno prevládalo na horách zamračené počasie, na mnohých miestach bola silná hmla a slabé až silné sneženie.

slovakia

left justify in out

Silné sneženie sa prejavilo najmä v Malej Fatre, Západných a Vysokých Tatrách. Ochladilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -16° C vo vyšších polohách do -5° C na podhorí. Výrazne sa rozfúkalo. Fúkal prevažne čerstvý až silný vietor severozápadných smerov s rýchlosťou do 50 km/hod, na hrebeňoch hôr miestami v nárazoch až do 115 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do 10 cm nového snehu. Nový sneh je vplyvom vetra rozložený veľmi nerovnomerne, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Viac sa dozviete TU.

 

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku očakávame stúpajúcu tendenciu lavínového nebezpečenstva. Pri predpokladanom snežení a silnom vetre počas dňa sa lavínové nebezpečenstvo zvýši z mierneho na zvýšené, teda 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Najviac snehových zrážok sa očakáva práve na severných náveterných svahoch Tatier. Nový sneh je vplyvom silného vetra previevaný na záveterné (hlavne východné a juhovýchodné) svahy. Už ráno sa v týchto polohách tvorili snehové vankúše z nového snehu do výšky viac ako pol metra. Keďže ani sneh z posledného sneženia sa vplyvom nízkych teplôt dostatočne neprepojil s podkladovou vrstvou, snehová pokrývky je tak na mnohých miestach iba mierne až slabo spevnená. Výskyt lavín je možný najmä v týchto lokalitách, a to už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch so sklonom nad 30°. Možný bude aj výskyt spontánnych lavín a splazov z nového snehu. Lavínové nebezpečenstvo má stále výrazne lokálny charakter. Nutné je lokálne posúdenie stability snehovej pokrývky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies