Pri službách bánk je dôležité vzájomné porovnanie, dá sa veľa ušetriť

NETKY.SK • 22 December 2016, 09:18 • 2 min
Pri službách bánk je dôležité vzájomné porovnanie, dá sa veľa ušetriť

BRATISLAVA - Mať rovnakú službu a platiť menej. Pri finančných produktoch sa to dá. Stačí iba zmeniť poskytovateľa, resp. pri výbere nového produktu uprednostniť konkurenciu. Určite sa to oplatí. Napríklad pri bežnom účte sa dá ušetriť od 14,40 až 144 eur ročne.

slovakia

left justify in out

"Ak bežný účet využívate výlučne na príjem výplaty a pár platieb kartou, nie je dôvod, aby ste zaň platili. Ak máte príjem nižší ako 400 eur mesačne, máte nárok na účet zadarmo. Ak je váš plat vyšší ako 400 eur, máte splnenú podmienku na účet zadarmo v jednej banke. Ak súčet platieb kartou prevýši 70 eur mesačne, účet zadarmo vám poskytne ďalšia banka. A ak tých platieb kartou urobíte aspoň päť a namiesto platenia šekov si zriadite trvalé príkazy, účet zadarmo máte v ďalších troch bankách. Päť bánk teda bežnému klientovi so zvyčajným používaním karty umožňuje mať účet zadarmo," radí Pavel Škriniar, analytik portálu www.FinančnáHitparáda.sk.

 

Aj v prípade senior účtu možno ušetriť od 11,40 až 44,40 eura ročne. Tieto účty stoja síce od 0,95 do 2 eur mesačne, no iba jeho minimalistické využívanie stojí 1 euro mesačne. Ak by používanie senior účtu bolo aktívnejšie, stálo by 2 až 3,70 eura mesačne. Seniorom sa teda tento produkt z pohľadu nákladov vôbec neoplatí, keďže pri rovnakom používaní môžu mať bežný účet zadarmo. Či už cez príjem (do 400 eur mesačne zákonný účet alebo nad 400 eur mesačne v jednej banke) alebo cez splnenie podmienok aktivity (päť bánk).

 

Väčšina študentských účtov je zadarmo. Iba štyri banky tento balík spoplatňujú od 1 až po 1,9 eura mesačne. Neznamená to však, že používanie študentského účtu nič nestojí. Najväčší požierač študentských peňazí je výber hotovosti z bankomatu cudzej banky. Ak je študent lenivý hľadať vlastný bankomat, tak účet má zadarmo iba v jednej banke.

 

Úroky na termínovaných vkladov sú na historických minimách. Banke zverené peniaze sa úročia od 0,01 do 0,8 % pri ročnej viazanosti, a to sa ešte zníži o daň. Pri vklade 5000 eur je teda rozdiel medzi dvomi bankami 32 eur.

 

Pomerne veľa peňazí - až 232 eur ročne - možno ušetriť na hypotéke. Dlhodobo platiť viac než u konkurencie znamená preplatiť hypotéku aj o tisíce eur. Výška úspory závisí nielen od rozdielu úrokov, ale aj od výšky dlhu. Rozdiel v splátke v prípade 50.000-eurovej hypotéky je približne 19 eur mesačne, teda 232 eur ročne. Pri päťročnej fixácii to znamená rozdiel viac ako 1150 eur.

 

Vybrať si výhodnejšiu pôžičku znamená usporiť nie desiatky, ale stovky eur. Napríklad pri pôžičke 2000 eur na 5 rokov je rozdiel v celkovej preplatenosti rovných 500 eur. A to portál porovnával iba bankové pôžičky. Pri porovnaní bankových pôžičiek s nebankovými môže byť rozdiel výrazne vyšší.

 

"Pri pôžičkách prevláda názor, že ľudia s nízkym príjmom pôžičku v banke nedostanú. Opak je pravdou. Napríklad žiadateľ s minimálnou mzdou si vie požičať aj 1500 eur, čo je štvornásobok jeho mesačného príjmu. Podľa prieskumu portálu sedem bánk nemá problém požičať takémuto žiadateľovi, pričom úrok sa pohybuje v závislosti od banky od 9 do 17 %. V porovnaní s nebankovkou, kde je úrok medzi 20 a 30 %, je to citeľný rozdiel," radí Škriniar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona