Pri skladovaní vakcíny proti chrípke treba dodržiavať prísne pravidlá

NETKY.SK • 6 Október 2010, 12:09 • 2 min
Pri skladovaní vakcíny proti chrípke treba dodržiavať prísne pravidlá

Pri skladovaní vakcíny proti chrípke treba dodržiavať prísne pravidlá

slovakia

left justify in out

img

Pacienti, ktorí majú záujem o očkovanie proti chrípke, by sa mali obrátiť na svojho praktického lekára. Ten im najprv vypíše recept, na základe ktorého si vakcínu vyzdvihnú v lekárni a následne sa vrátia do ambulancie, kde ich zaočkuje. V prípade, že sa s vakcínou nemôžu vrátiť k lekárovi ihneď a chcú sa dať zaočkovať neskôr, mali by dodržiavať prísne opatrenia pri jej uskladňovaní.
"Vakcína proti chrípke nemôže byť dlho mimo chladničky, čiže v čo najkratšom čase ju treba dať do nej. Držať ju treba v teplote od plus dvoch do ôsmich stupňov Celzia," vysvetlil pre TASR Peter Stanko zo Slovenskej lekárnickej komory. Dôležité podľa jeho slov je, aby vakcína nezamrzla. Pri uchovávaní v chladničke treba dať pozor, aby teplota ani na malú chvíľu neklesla pod nula stupňov Celzia.
V opačnom prípade sa vakcína znehodnotí a nemusí byť funkčná, resp. môže po podaní vyvolať nežiaduce účinky. "V prípade, že ľudia sa takéhoto niečoho obávajú, že si znehodnotia vakcínu, tak si ju pokojne môžu nechať v lekárni s tým, že je tam odložená na ich meno a vo chvíli, keď idú k lekárovi, tak si ju v lekárni môžu vyzdvihnúť," dodal Stanko.
Zloženie vakcíny proti chrípke sa každoročne mení podľa  aktuálnych kmeňov vírusu chrípky cirkulujúcich v predchádzajúcej sezóne. "Vakcína je použiteľná ešte aj na jar v rámci toho istého očkovacieho obdobia. Teda vakcíny, ktoré boli pripravené pre sezónu 2010/2011, možno aplikovať aj v prvých mesiacoch roka 2011," skonštatoval Stanko.
V prípade, že pacient na vakcínu zabudne, nedá sa zaočkovať a nájde ju po sezóne, mal by vrátiť vakcínu do lekárne. Takisto, ak dôjde k jej poškodeniu alebo k chybám pri skladovaní, mal by s ňou nakladať ako s nebezpečným liekovým odpadom a vrátiť do rúk odborníkov.
Očkovanie je pre pacienta bezplatné, zdravotné poisťovne uhrádzajú vakcínu všetkým, ktorí oň prejavia záujem.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona