Pri severozápadnom pobreží Indonézie zachránili 600 Rohingyov

NETKY.SK • 10 Máj 2015, 18:48 • 2 min
Pri severozápadnom pobreží Indonézie zachránili 600 Rohingyov

JAKARTA - Indonézskym záchranným tímom sa podarilo v nedeľu vyslobodiť vyše 600 moslimských Rohingyov z Barmy, po tom ako uviazli vo vodách v blízkosti provincie Aceh nachádzajúcej sa na severozápadnom okraji ostrova Sumatra.

slovakia

left justify in out

Medzi zachránenými migrantmi je aj 98 žien a 51 detí. Migranti sa na štyroch lodiach plavili z Barmy, krajiny, ktorá tejto časti obyvateľstva dlhodobo odmieta priznať občianske práva. V dôsledku tohto stavu ich z nej v posledných rokoch utiekli už státisíce. Hlavnou únikovou trasou sa im v uplynulom období stala džungľa pri hranici s Thajskom, mnoho z nich však zvolilo aj cestu po mori.


"Od miestnych rybárov sme dnes ráno dostali správu o tom, že nejakí ľudia uviazli," povedal v nedeľu pre spravodajskú agentúru AFP šéf provinčného záchranného tímu Budiawan. "Vyslali sme do miesta záchranné tímy a podarilo sa nám evakuovať stovky migrantov - Rohingyov z Barmy a Bangladéša. Všetci z nich sú v bezpečí," doplnil. Steve Hamilton z Medzinárodnej organizácie pre migráciu uviedol, že obrovská skupina migrantov sa pravdepodobne snažila dostať do Malajzie. Hamilton vyhlásil, že tri zo štyroch lodí, ktoré v nedeľu ráno pri pobreží Indonézie uviazli, opustili pašeráci a tej poslednej sa pravdepodobne minulo palivo. Indonézskym tímom sa podarilo doposiaľ zachrániť 600 migrantov, je však pravdepodobné, že tisíce ďalších sú stále na mori.


Rohingyovia sú sunnitskí moslimovia, ktorí hovoria bengálskym dialektom, aký používajú obyvatelia juhovýchodného Bangladéša. Nie sú však vítaní ani v Barme, ani v Bangladéši, nemajú nijaké práva a OSN ich zaradila medzi najprenasledovanejšie menšiny planéty.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies