Pri severovýchodnom pobreží Brazílie objavili obrovské zásoby ropy

NETKY.SK • 24 Október 2013, 09:22 • 2 min
Pri severovýchodnom pobreží Brazílie objavili obrovské zásoby ropy

SAO PAULO - Obrovské zásoby ropy objavili pri pobreží brazílskeho štátu Sergipe na severovýchode krajiny. Rozvoj ťažobného priemyslu sa tak v najväčšej krajine Latinskej Ameriky posunie k novým hraniciam. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie Štátneho ropného úradu.

slovakia

left justify in out

Jeho riaditeľka Magda Chambriardová potvrdila, že presné údaje o množstve rezerv nezverejnia do roku 2016. Väčšina súčasnej ropnej produkcie krajiny je sústredená v jej juhovýchodných oblastiach, kde za uplynulých niekoľko rokov objavili pobrežné náleziská s objemom miliárd barelov, a to najmä v hlbokých, tzv. predsoľných vrstvách.

Takáto ropa je veľmi dobrej kvality, hoci náklady na jej ťažbu sú vysoké, pretože sa nachádza v oblastiach hlbokého mora pod hrubou vrstvou soli a skál. Celková hĺbka vrtov do morského dna tak dosahuje šesť až osem kilometrov. Podľa odhadov dosahuje rozloha ťažobného priestoru z predsoľných vrstiev 122 kilometrov štvorcových.

Konzorcium petrochemických spoločností vrátane firiem Shell, Total, dvoch čínskych firiem a brazílskeho štátneho ropného podniku Petrobras získalo v pondelok právo na zriadenia ťažobného poľa pri pobreží mesta Rio de Janeiro, kde sa nachádza do 12 miliárd barelov ropy, podotýka agentúra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona