Pri sčítavaní volebných hlasov v Rakúsku došlo k pochybeniam

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 17:08 • 2 min
Pri sčítavaní volebných hlasov v Rakúsku došlo k pochybeniam

VIEDEŇ - Až 90 predstaviteľov volebných komisií mieni vypočuť ako svedkov rakúsky ústavný súd po tom, čo výsledky prezidentských volieb v krajine napadla Slobodná strana Rakúska (FPÖ).

slovakia

left justify in out

S verejným prerokovaním jej podnetu sa dnes začalo vo Viedni za účasti 14-členného grémia ústavných sudcov; majú pred sebou "maratón" hearingov, ktorý potrvá minimálne do 23. júna.

 

Hovorca rakúskeho ústavného súdu Christian Neuwirth však dnes prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí informoval, že verejné prerokúvanie prípadu by v každom prípade malo pokračovať aj na budúci týždeň.

 

Už prvé výpovede predvolaných naznačili, že v niektorých volebných obvodoch došlo k porušeniu platnej legislatívy pri sčítavaní hlasov podaných poštou, čo viacerí zo zainteresovaných priznali s tým, že aktuálne znenie zákona je v praxi nerealizovateľné, pretože by si vyžiadalo nejestvujúci čas navyše.

 

Týka sa to aj veľkých volebných obvodov, ako napríklad Innsbruck-vidiek, kde využilo predmetnú formu voľby okolo 14.000 občanov. Slobodní z FPÖ, ktorí vo svojom podnete upozornili na údajné nedostatky v 94 zo 117 volebných grémií, môžu byť s doterajším priebehom diania na ústavnom súde spokojní, píše tlačová agentúra DPA s tým, že prakticky všetky ich výhrady predvolaní svedkovia potvrdili. Súčasne však z ich slov je zrejmé, že niet ani len indícií o možnom volebnom podvode, ktorý však nie je nutnou podmienkou pre opakovanie volieb. V zmysle zákona postačuje na to už nekorektná manipulácia.

 

Z výpovedí svedkov bolo dnes zrejmé, že pri sčítavaní predmetných hlasov došlo v časovej tiesni k formálnym pochybeniam a k ústnym dohovorom s nadriadenými, ktoré boli rozpore s platnou legislatívou. Miera kontroly bola celkovo nižšia, ako by sa žiadalo.

 

V druhom kole prezidentských volieb z 22. mája 2016 zvíťazil podľa doteraz nezmenených výsledkov niekdajší líder Zelených, nezávislý kandidát Alexander Van der Bellen, ktorého podporilo o necelých 31.000 voličov viac ako kandidáta FPÖ Norberta Hofera. Inaugurácia novej hlavy rakúskeho štátu je naplánovaná na 8. júla. V súvislosti so skúmaním priebehu volieb a sčítavania hlasov sa však už objavili špekulácie o ich možnom opakovaní v októbrovom termíne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies