Pri ruských hraniciach s Čečenskom napadli skupinu novinárov a zapálili autobus

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 07:18 • 2 min
Pri ruských hraniciach s Čečenskom napadli skupinu novinárov a zapálili autobus

MOSKVA - Skupinu aktivistov a novinárov dnes napadli a ich vozidlo podpálili v oblasti pri hraniciach s Čečenskom. Informoval o tom predseda ruskej mimovládnej organizácie Výbor proti mučeniu a člen rady pre ľudské práva ruského prezidenta Igor Kaľapin.

slovakia

left justify in out

Útok sa odohral dnes neďaleko hraníc s Čečenskom a Ingušskom. Neznámi útočníci v troch autách obkľúčili minibus s novinármi a aktivistami, ktorí boli na mediálnom zájazde v kaukazskej horskej oblasti regiónu Ingušska, uvádza Kaľapin na webe rady. Páchatelia podľa neho zbili účastníkov zájazdu a autobus zapálili.

 

Ruské médiá uviedli, že medzi novinármi boli reportéri zo Švédska a Nórska. Švédsky rozhlas potvrdil, že medzi napadnutými bola jeho moskovská spravodajkyňa. Maria Perssonová Löfgrenová utrpela ľahké zranenia a je v bezpeční v nemocnici.

 

Podľa zistení agentúry DPA cestovala Perssonová Löfgrenová s nórskym reportérom Öysteinom Windstadom z mesačníka Ny Tid, ruskými novinármi a členmi ľudskoprávnej skupiny. V minibuse boli ďalej novinári z ruských médií Kommersant, New Times a Mediazon.

 

Veľká skupina mladých mužov ich obkľúčila a okradla a následne podpálila vozidlo, hlásil švédsky rozhas. "Kričali, že nie sme novinári, ale teroristi," citovali médiá Perssonovú Löfgrenovú.

 

V nemocnici skončili tiež Windstad, vodič autobusu a ľudskoprávna aktivistka Kaťa Vanslovová, píše nórsky denník.

Ingušsko je jedným z regiónov, v ktorých Rusko zápasí s islamistickým povstaním.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies