Pri rozvode by nemali byť deti rukojemníkmi rodičov

NETKY.SK • 27 Február 2015, 14:19 • 2 min
Pri rozvode by nemali byť deti rukojemníkmi rodičov

BRATISLAVA - Sudcom pri rozvodoch by mala v prípade rozhodovania o deťoch pomôcť navrhovaná novela zákona o rodine z dielne rezortu spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Predseda pracovnej skupiny na prípravu novely Robert Dobrovodský zdôraznil, že na základe požiadaviek sudcov a odporúčaní Výboru OSN pre práva dieťaťa vymedzujú v novele kritériá záujmu dieťaťa. Novela je po pripomienkovom konaní a do konca marca by sa mala dostať na rokovanie vlády.
Do textu zákona sa dostalo ustanovenie, že „spoločnosť uznáva, že pre všestranný a harmonický vývin dieťaťa je najvhodnejším stabilné prostredie rodiny tvorenej otcom a matkou dieťaťa“. Pracovná skupina sa inšpirovala aj rakúskym modelom a pri rozvodoch budú sudcovia okrem iného prihliadať na to, aby sa deti nedostávali do konfliktu lojality, teda aby sa nestávali rukojemníkmi rodičov. 

 

Zmeny čakajú aj úpravu kontaktu rodičov s dieťaťom. Doterajšia prax bola taká, že súdy spravidla neobmedzovali styk rodiča, ak ten bol násilný voči inému členovi rodiny. Ako vysvetlil Dobrovodský, teraz sa bude prihliadať nielen na priame násilie voči dieťaťu ale aj na ohrozenie vývinu dieťaťa zásahmi do dôstojnosti, duševnej, citovej, telesnej integrity osoby, ktorá je dieťaťu blízka. „Aj nepriame násilie je pre deti zlé,“ zdôraznil. Podľa Dobrovodského je nesprávne uspokojiť sa s tvrdením, že "síce je násilnícky manžel, ale inak výborný rodič". 

 

Zmeny ministerstvo spravodlivosti pripravilo aj pri pravidlách sťahovania sa rozvedeného rodiča s dieťaťom. Pri teraz platných pravidlách, ak sa rodič s dieťaťom z Bratislavy odsťahoval do prvej rakúskej pohraničnej obce, musel žiadať súhlas druhého rodiča. Ak sa nedohodli, tak súhlas súdu, keďže išlo o vysťahovanie do inej krajiny. Ak sa ale z Bratislavy presťahoval do Košíc, súhlas spravidla nepotreboval, vysvetlil Dobrovodský. Ministerstvo preto navrhuje, aby súhlas druhého rodiča či súdu bol potrebný, ak by sa sťahovali z okresu, kde má dieťa trvalé bydlisko do iného okresu a toto odsťahovanie podstatne sťaží styk druhého rodiča s dieťaťom. Za sťaženie kontaktu s dieťaťom sa spravidla nebude považovať odsťahovanie sa do susediaceho okresu, uvádza sa v novele. 

 

Keďže rastie počet detí narodených nezosobášených párom, novela reaguje aj na potrebu upraviť kontakt detí v prípade rozchodu rodičov s ostatnými blízkymi osobami. Pri rozvode môžu starí rodičia žiadať úpravu styku s vnúčatami ale pri rozchodoch nie. Po novom si preto na základe jednoznačnejšieho ustanovenia v zákone o rodine aj starí rodičia a iné blízke osoby po rozchode nezosobášeného páru budú môcť vysúdiť právo stretávať sa s dieťaťom z takéhoto zväzku, vysvetlil Dobrovodský. 

 

Rezort spravodlivosti po pripomienkovom konaní nakoniec vypustil z návrhu úpravu týkajúcu sa neplatnosti fiktívnych manželstiev uzatváraných cudzincami s cieľom získať štátne občianstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies