Pri rozhodovaní poľských voličov zohrajú úlohu náboženstvo, prísľuby i spomienky

NETKY.SK • 24 Október 2015, 18:32 • 2 min
Pri rozhodovaní poľských voličov zohrajú úlohu náboženstvo, prísľuby i spomienky

VARŠAVA - Vyše 30 miliónov poľských voličov je oprávnených hlasovať v parlamentných voľbách túto nedeľu.

slovakia

left justify in out

Voľby rozhodnú, či si chcú Poliaci ponechať vládu, ktorú už osem rokov riadi Občianska platforma (PO) alebo zveria vládu strane Právo a spravodlivosť (PiS), ktorej prezidentský kandidát tento rok zvíťazil vo voľbách. Keď sa budú voliči rozhodovať, svoju úlohu v tom zohrajú náboženstvo, benefity i spomienky na činnosť minulých vlád, napísala dnes agentúra Reuters.

 

Mnohí očakávajú, že dôjde k zmene vládnej moci a politickému posunu doprava. Otázkou je, či to všetci považujú za zlé. Niektorí hovoria, že tento posun umožní štart nových strán a novej generácie mladých politikov zameraných na budúcnosť.

 

"Idem voliť, aby som povedal zbohom starej garde," citoval denník Gazeta Wyborcza mladého podnikateľa Bartosza Stodulského.

 

Členovia starej gardy súhlasia, že voľby budú rozhodnutím o osude krajiny.

 

"Toto sú najdôležitejšie voľby od roku 1989," vyhlásil na verejnom zhromaždení minister obrany Tomasz Siemoniak v narážke na rok, kedy Poľsko prešlo od štátu jednej strany k demokracii.

 

Centristická PO a národná konzervatívna PiS sú hlavnými politickými stranami v Poľsku posledných desať rokov. Obe vznikli z politického hnutia poľskej občianskej pravice, ktorá pokojnou cestou zvrhla komunizmus. Bojujú však spolu s pomstychtivou vášňou páru, ktorý prechádza zlým rozvodom, konštatoval Reuters.

PO riadi vládu ostatných osem rokov, predtým bola pri moci PiS.

 

Beata Szydlová, ktorú PiS presadzuje ako svoju kandidátku na premiérku, povedala, že je čas, aby veci prevzala opäť do svojich rúk PiS. Sľubuje Poliakom "dobrú zmenu": viac peňazí pre rodiny a starých ľudí, posilnenie sociálneho štátu, pomoc poľnohospodárom.

 

Szydlová tvrdí, že PO zanechala Poľsko "v ruinách", napriek jeho ekonomickému rastu a stabilite. Bohatstvo získala iba nová elita, argumentuje a tvrdí, že politici PO stratili kontakt s poľskou realitou.

Premiérka Ewa Kopaczová varovala, že PiS môže priviesť rozpočet Poľska do hlbšieho deficitu, ak bude chcieť splniť všetky svoje sľuby.

 

"Víťazstvo PiS môže ukončil zákonné prerušenia ťarchavosti a zákon o umelom oplodnení," varovala po tom, ako prezident Andrzej Duda, ktorý bol členom PiS, kým sa tento rok ujal funkcie, vetoval zákon umožňujúci transrodovým Poliakom zmeniť si v oficiálnych dokladoch pohlavie.

 

Je tu tiež otázka budúcej úlohy predsedu PiS Jaroslawa Kaczynského. V ostatnej vláde PiS bol premiérom a jeho politickí oponenti s radosťou pripomínajú voličom politické napätie, ktoré spôsobil vo vzťahu s partnermi z EÚ a so susedným Nemeckom.

 

"Jediná otázka týchto volieb: Chcete, aby Jaroslaw Kaczynski prevzal plnú moc v Poľsku?," pýta sa týždenník Polityka. Hlavnou kandidátkou na premiérku je Szydlová, ale Kaczynski sa už predtým zbavil čelného kandidáta, aby sa dostal k moci. Urobil to v roku 2006, iba rok po víťazstve PiS v parlamentných voľbách, pripomenula agentúra Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona