Pri ropnom termináli v Líbyi sa zrazili súperiace polovojenské oddiely

NETKY.SK • 13 December 2014, 14:28 • 2 min
Pri ropnom termináli v Líbyi sa zrazili súperiace polovojenské oddiely

TRIPOLIS - S islamistami spriaznené polovojenské oddiely zo západolíbyjského mesta Misuráta sa dnes zrazili s milíciami z východu Líbye, ovládajúcimi významný ropný terminál v stredomorskom prístavnom meste as-Sidr.

slovakia

left justify in out

Pri násilnostiach prišli o život najmenej dvaja ľudia. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na oficiálne líbyjské zdroje, ktoré však hovorili pod podmienkou zachovania anonymity.
      

Vláda so sídlom v Tripolise, podporovaná milíciami z Misuráty a islamistickými frakciami, nariadila svojim ozbrojeným silám, aby "oslobodili" ropný terminál as-Sidr.
      

Tento terminál ovládajú polovojenské jednotky separatistu Ibráhíma Džadrána z líbyjského východu. Jeho vojsko je verné rivalskej líbyjskej vláde, ktorá má zase sídlo v Tobruku na východe krajiny.
      

Dnešné boje sú zatiaľ vôbec prvou konfrontáciou súperiacich líbyjských skupín, ktorá sa odohrala blízko niektorého z dôležitých ropných terminálov. Odzrkadľujú chaotické pomery, v ktorých sa nachádza súčasná Líbya, kde bojujú o moc dve vlády, dva parlamenty a dokonaca aj dvaja náčelníci generálneho štábu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona