Pri refinancovaní hypotéky treba zvážiť všetky za a proti

NETKY.SK • 21 September 2013, 13:07 • 2 min
Pri refinancovaní hypotéky treba zvážiť všetky za a proti

BRATISLAVA - Do úvahy treba brať aj poplatky znalcovi a za zápis do katastra.

slovakia

left justify in out

Obľuba refinancovania svojej hypotéky u Slovákov rastie. Banky tomuto trendu prispôsobujú ponuku a viaceré z nich práve počas jesene spúšťajú súvisiace kampane. Pri rozhodnutí, či si refinancovať hypotekárny úver a akým spôsobom, by si však klienti mali dobre zvážiť všetky za a proti.
"Napríklad ten, kto poberá štátny príspevok, by si mal dať pozor, aby ho nemusel vrátiť," upozornil vedúci oddelenia produktového manažmentu v spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko Ivo Wilhalm. Štátny príspevok sa totiž musí vrátiť, ak sa úver splatí do štyroch rokov. Slováci by si tiež mali dobre spočítať všetky poplatky spojené s refinancovaním úveru.

Poplatky pri refinancovaní     

"Najväčšími poplatkami pri refinancovaní sú poplatky za nový hypoúver, čo je približne 0,75 % z jeho objemu," pokračoval Wilhalm. Upozornil však, že banky mávajú často akcie bez vstupných poplatkov. Do úvahy treba brať aj poplatky znalcovi a za zápis do katastra. "Preto si treba pri refinancovaní spočítať návratnosť poplatkov vyplývajúcu z nižšej úrokovej miery," doplnil Wilhalm.

Klienti by si však predtým, než sa rozhodnú, do ktorej banky prenesú svoje starú hypotéku, mali porovnať ponuky od viacerých bánk. Podľa odborníkov sa im totiž takýmto spôsobom podarí sadzbu z pôvodnej hypotéky po "zjednávaní" stiahnuť aj o jedno percento nadol.

Slovenskí klienti bánk sa pritom podľa OVB pri refinancovaní úveru prioritne sústreďujú na cenu úveru, ktorú určuje úroková sadzba. Niekedy totiž klienti nesplácajú novou hypotékou len jednu hypotéku, ale viacero pôžičiek, napríklad aj zo stavebných sporiteľní. "Klienti tak často aj menia nastavenie úveru tým, že volia iné parametre. Napríklad nižšie mesačné splátky, aby ich boli schopní vo svojej ekonomickej situácii zvládnuť," dodal Wilhalm.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies