Pri raziách v Sydney zadržali dvoch podozrivých islamistov

NETKY.SK • 3 November 2016, 08:28 • 2 min
Pri raziách v Sydney zadržali dvoch podozrivých islamistov

SYDNEY - V rámci protiteroristickej operácie zadržali dnes v austrálskom meste Sydney 24-ročného muža, ktorý v minulosti bojoval v Sýrii v skupine napojenej na teroristickú sieť al-Káida. Okrem toho polícia zadržala aj 17-ročného chlapca, ktorý sa chcel v Sýrii pridať k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

K zadržaniu oboch podozrivých islamistov došlo počas razií, ktoré polícia v rámci protiteroristickej operácie vykonala v šiestich štvrtiach Sydney.

 

Staršieho z dvojice zadržali policajti vo štvrti Birrong v juhozápadnej časti Sydney po tom, ako jeho auto zastavila motorizovaná policajná hliadka, ktorá ho prenasledovala. Nemenovaný mladý muž bojoval v Sýrii v roku 2013 a o rok neskôr sa vrátil do Austrálie. Polícia ho podozrieva, že pôsobil v radoch extrémistickej organizácie Front an-Nusra napojenej na al-Káidu. Mladšieho z dvojice zadržaných polícia podozrieva, že mal v úmysle vycestovať do Sýrie a rozšíriť rady Islamského štátu.

 

Podľa austrálskych úradov od roku 2014 vycestovalo do Sýrie a Iraku približne 200 Austrálčanov, ktorí sa na niektorej zo znepriatelených strán zapojili do bojových akcií, pričom 68 z nich zahynulo.

 

K zadržaniu oboch podozrivých došlo len deň po tom, ako súd v meste Brisbane poslal na 4,5 roka do väzenia majiteľa islamského kníhkupectva za to, že posielal peniaze svojmu bratovi, ktorý bojuje v Sýrii proti vládnym silám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies