Pri Rainerovej chate vyrastá snehový betlehem

NETKY.SK • 7 December 2017, 09:50 • 2 min
Pri Rainerovej chate vyrastá snehový betlehem

POPRAD – Pri Rainerovej chate na Starolesnianskej poľane vo Vysokých Tatrách bude aj tento rok stáť veľký betlehem zo snehu, už sa na ňom začalo pracovať.

slovakia

left justify in out

Medzitým sa však podarilo vytvoriť viac ako 3,6 metra vysokého Mikuláša, rovnako zo snehu. „Tento rok sa mimoriadne vydaril, keďže máme priaznivé snehové podmienky. Pracoval som na ňom týždeň, naložili sme korpus a za pol dňa som ho vysekal,“ prezradil pre agentúru SITA autor diel zo snehu, známy chatár, horský nosič a pedagóg Peter Petras st.

Po Mikulášovi prišiel na rad spomínaný betlehem, pri ktorom sa každoročne 6. januára koná Trojkráľove poludnie, najbližšie pôjde už o 19. ročník. „Korpus už máme vytiahnutý, dnes začíname nakladať strechu. Počítam s tým, že keď príde odmäk, celé to zakryjeme, no práve ten odmäk nám pomôže, zmäkne to a potom zamrzne, lepšie nám tak bude držať klenba,“ povedal Petras, ktorý si tento rok pochvaľuje dostatok snehu.

 

„Nemusíme ho nosiť zďaleka, pozbierame ho pri chate, cez noc nám nasneží a opäť ho máme,“ uviedol. Betlehem máva tradičnú kompozíciu, tvoria ho postavy sv. Jozefa, Panny Márie a Ježiška, na nich však chatár začne pracovať až niekedy v druhej polovici decembra. „Mám to už otestované, väčšinou okolo 15. decembra prichádza odmäk a zároveň sa bojím, aby to turisti nepoškodili,“ vysvetlil Petras, ktorý postavy zo snehu dokáže vytvoriť za tri dni.

Budúci rok pribudne pri chate, ak bude dostatok snehu, aj tradičná socha nosiča. „Začnem na nej pracovať po 6. januári. Keď budeme mať starosti s betlehemom za sebou, oddýchnem si a potom sa do toho pustím,“ uzavrel.

Najstaršiu chatu vo Vysokých Tatrách neďaleko Hrebienka postavil v roku 1863 Ján Juraj Rainer. Po postavení chaty Kamzík v roku 1884 zanikla, obnoviť sa ju podarilo až v roku 1998, odkedy slúži verejnosti. Jej chatárom je v súčasnosti Peter Petras, mladší.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona