Pri protivládnych protestoch vo Venezuele zastrelili 17-ročného tínedžera

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 10:51 • 2 min
Pri protivládnych protestoch vo Venezuele zastrelili 17-ročného tínedžera

CARACAS - Protivládne protesty vo Venezuele si v noci nadnes vyžiadali život 17-ročného tínedžera. Počas demonštrácií, ktoré v tejto juhoamerickej krajine trvajú od začiatku apríla, zahynulo už viac ako 70 ľudí.

slovakia

left justify in out

Podľa opozičného poslanca Juana Requesensa strieľala do demonštrantov v Caracase vojenská polícia. Päť ďalších ľudí zranili.

 

Medzitým sa v pondelok ministri z Organizácie amerických štátov (OAŠ) v mexickom Cancúne opäť nedohodli na znení vyhlásenia ku kríze vo Venezuele. Návrh krajín - vrátane USA a Mexika - vyzývajúci prezidenta Nicolása Madura, aby "prehodnotil" svoje plány na prepracovanie ústavy, získalo 20 hlasov, čo nestačilo na schválenie.

 

Venezuela v súčasnosti čelí najhoršej ekonomickej kríze vo svojich dejinách, hoci má najväčšie zásoby ropy na svete: zápasí s nedostatkom potravín a liekov a detská úmrtnosť sa tam v poslednom období zvýšila o 30 percent. Medzinárodný menový fond (MMF) očakáva, že inflácia vo Venezuele bude tento rok vyššia než 1600 percent.

 

Opozícia obviňuje prezidenta Madura z obmedzovania demokracie a žiada okamžité predčasné voľby, prepustenie politických väzňov i prijatie humanitárnej pomoci. Maduro tvrdí, že jeho politickí oponenti a nepriatelia sa snažia o prevrat za podpory USA.

 

Politickú krízu chce Maduro riešiť prepracovaním ústavy, ktorým poveril nový orgán - ústavodarné zhromaždenie ľudových zástupcov. Voľby členov tohto grémia sa budú konať 30. júla. Opozícia však s týmto riešením nesúhlasí a žiada predčasné prezidentské voľby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona