Pri protestoch v Peru zahynuli traja ľudia, prezident vyhlásil mimoriadny stav

NETKY.SK • 29 September 2015, 23:08 • 2 min
Pri protestoch v Peru zahynuli traja ľudia, prezident vyhlásil mimoriadny stav

LIMA - Peruánsky prezident Ollanta Humala vyhlásil dnes mimoriadny stav v regiónoch Cusco a Apurímac po tom, ako tam pri protestoch proti projektu zameranému na ťažbu medi zahynuli traja ľudia a 23 ďalších utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Tridsaťdňový mimoriadny stav je už druhým, ktorý peruánska vláda tento rok vyhlásila v súvislosti s úmrtiami pri protestoch voči ťažbe. Úrady uviedli, že nová vlna násilia vypukla v pondelok, keď demonštranti začali protestovať proti výstavbe bane Las Bambas, pričom polícia následne spustila paľbu.

 

Demonštranti požadovali, aby čínska spoločnosť, ktorá je vlastníkom projektu, prepracovala svoj environmentálny plán a minerálne koncentráty odvádzala preč z miest. Zároveň chceli, aby zamestnala viac tamojších obyvateľov, uviedla agentúra Reuters.

 

Miestni zdravotníci vyhlásili, že väčšina z poranení sú strelné rany, ktoré pri potýčkach utŕžili demonštranti. Pri zrážkach utrpel podľa vyhlásenia polície vážne zranenie aj najmenej jeden policajt, ktorému prerazili lebku.

 

Projekt za približne 6,57 miliardy eur, ktorý je v Peru najväčším svojho druhu, vlastní konzorcium vedené čínskou spoločnosťou China Minmetals Corporation (MMG). Ťažba medi by sa podľa doterajšieho plánu mala začať v roku 2016, doplnila AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona