Pri prikrmovaní vtáctva treba pamätať na správny výber krmiva

NETKY.SK • 8 November 2010, 13:39 • 2 min
Pri prikrmovaní vtáctva treba pamätať na správny výber krmiva

Pri prikrmovaní vtáctva treba pamätať na správny výber krmiva

slovakia

left justify in out

Príchodom jesene a zimy sa pri domoch či panelákoch objavujú vtáky, ktoré skúšajú v blízkosti ľudí nájsť potravu a bezpečný úkryt pred nepriazňou počasia a predátormi. "Vtáctvu môžeme veľmi jednoduchým spôsobom pomôcť prežiť náročné obdobie, kedy sa v prírode nachádza málo dostupnej potravy. Prikrmovaním pomôžeme najmä počas dní s mrazmi, poľadovicou, či vysokou snehovou pokrývkou," konštatoval Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirLife Slovensko.
Možností ako prikrmovať je viac. Kŕmidlá sa väčšinou vykladajú na balkóny, terasy, v záhradách a dvoroch. Najčastejšie sa vyrábajú z dreva, používajú sa aj PET fľaše. "Dostupné sú aj rôzne kŕmidlá v obchodoch, ale určite mnohí uprednostnia výrobu vlastného kŕmidla," poznamenal Gúgh. Kŕmidlo odporúča umiestniť na miesto s dostatočne veľkým voľným priestorom naokolo, aby vtáky mohli včas uniknúť pred prípadným nebezpečím ako napríklad mačka.
Najdôležitejší je výber vhodného krmiva. "V žiadnom prípade nekŕmte solenými, praženými a údenými potravinami a ani cestovinami. Tie môžu spôsobiť zažívacie problémy a uhynutie vtáctva," upozornil Gúgh. Ozrejmil, že naopak najvhodnejšie sú naturálne zrná, oriešky a plody, prípadne loj a tuk.
Napríklad drozdy a chochláče obľubujú jablká a rôzne plody. Sýkorky, brhlíky, kôrovníky si zase radi pochutia na slnečnici, loji, tuku, varenom mäse, orieškoch či ovsených vločkách. Vrabcom a strnádkam žltým možno v zime pripraviť pšenicu, drvenú kukuricu, jačmeň i slnečnicu. Tou, ako aj prosom, makom a repkou olejnou sa živí aj stehlík. Pre hrdličky záhradné možno pripraviť pšenicu, drvenú kukuricu a jačmeň. Do jedálnička kačíc, labutí a čajok patrí mäkké pečivo nakrájané na drobné kúsky, kukurica, pšenica, jačmeň.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies