Pri prevode bezcenných akcií na FNM si treba overiť, že už nemajú hodnotu

NETKY.SK • 4 November 2010, 12:47 • 2 min
Pri prevode bezcenných akcií na FNM si treba overiť, že už nemajú hodnotu

Pri prevode bezcenných akcií na FNM si treba overiť, že už nemajú hodnotu

slovakia

left justify in out

Majitelia "bezcenných" cenných papierov, ktorí sa rozhodli previesť ich na Fond národného majetku (FNM), by sa mali presvedčiť, že ich akcie skutočne nemajú žiadnu trhovú hodnotu. "Nakoľko je tento prevod na FNM bezodplatný, treba si pred ním získať čo najviac informácií o hodnote akcií. A to preto, aby sa eliminovali prípady, kedy sú takéto prevádzané papiere, ktoré klienti považujú za "bezcenné", aj vysoko bonitné akcie," zdôraznil pre TASR Miloslav Homola z FNM.
Prevodom "bezcenných" cenných papierov majitelia ušetria na povinných poplatkoch za vedenie účtu v Centrálnom depozitári cenných papierov (CDCP). "FNM uhradí za fyzické osoby poplatok za vedenie účtu v CDCP alebo im vráti už zaplatený poplatok za kalendárny rok, v ktorom došlo k prevodu cenných papierov a za dva kalendárne roky predchádzajúce tomuto roku," vysvetlil Homola. Ak teda majitelia stihnú previesť cenné papiere ešte tento rok, FNM za nich zaplatí, resp. im vráti zaplatené poplatky za roky 2010, 2009 aj 2008.
Prevod akcií na fond je dobrovoľný a bezplatný. Občania môžu realizovať prevody na vybraných pracoviskách Slovenskej pošty alebo spoločnosti RM-S Market. Záujemcovia o prevod si so sebou musia priniesť občiansky preukaz a výpis z účtu majiteľa cenných papierov. V prípade, že im ho CDCP nezaslal, tento výpis sa dá vyhotoviť priamo na mieste.
Homola súčasne pripomína, že v období od 18. decembra 2010 do 4. januára 2011 nebude realizácia prevodov z technických dôvodov možná. "Upozorňujeme preto fyzické osoby, ktorým bola vystavená faktúra za vedenie účtu cenných papierov za rok 2008 a majú záujem o jej preplatenie fondom, aby stihli uskutočniť prevod cenných papierov do 17. decembra 2010," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies