Pri pracovníkoch na dohodu pribudne od januára množstvo administratívy

NETKY.SK • 23 Október 2012, 10:46 • 2 min
Pri pracovníkoch na dohodu pribudne od januára množstvo administratívy

Pri pracovníkoch na dohodu pribudne od januára množstvo administratívy - Radíme Rozsiahle zmeny týkajúce sa prác na dohodu prinesú od nového roka okrem vyšších odvodov pre zamestnanca a zamestnávateľa aj množstvo dodatočnej administratívy. Dohody, ako ich

slovakia

left justify in out

img

Rozsiahle zmeny týkajúce sa prác na dohodu prinesú od nového roka okrem vyšších odvodov pre zamestnanca a zamestnávateľa aj množstvo dodatočnej administratívy. Dohody, ako ich poznáme, ostávajú zachované, od 1. januára 2013 sa však menia odvody a tieto nebudú pre všetkých dohodárov rovnaké.
      "Tí dohodári, ktorí budú mať povinnosť platiť nemocenské poistenie, budú mať zároveň nárok na náhradu príjmu počas dočasnej pracovnej neschopnosti od zamestnávateľa a tiež nemocenských dávok zo Sociálnej poisťovne," informovala Katarína Bugriová z poradenskej spoločnosti v oblasti účtovníctva Accace.
      Zamestnávatelia tak budú musieť viesť evidenciu neprítomností a potrebných dokladov. Pri pracovnej neschopnosti (PN) nad 10 dní musí zamestnávateľ okrem vedenia evidencie a platenia náhrad doručovať príslušné doklady do Sociálnej poisťovne (SP). "Táto úprava spolu s povinnosťou zasielať za každú dohodu evidenčné listy dôchodkového poistenia zvyšuje extrémnym spôsobom administratívnu náročnosť evidencie v súvislosti s dohodami," upozornila Bugriová.
      Po novom bude potrebné potvrdenie o návšteve školy v prípade uzatvorenia dohody o brigádnickej práci študentov. Bude totiž treba dokladovať skutočnosť, že ide o žiaka strednej školy alebo študenta denného štúdia do 26 rokov veku potvrdením o návšteve školy.
      V prípade uzatvorenia dohody o pracovnej činnosti alebo vykonaní práce s fyzickou osobou, ktorá je poberateľom predčasného starobného dôchodku, bude práca na dohodu znamenať stratu dôchodku. Komplikovanejšie budú aj registračné listy do sociálnej poisťovne. Budú v nich doplnené možnosti zaznačenia všetkých kritérií na posúdenie povinnosti platenia jednotlivých druhov poistení.
      Prihláška do zdravotnej poisťovne bude potrebná pre všetkých zamestnancov na dohodu s výnimkou brigádnickej práce študentov a poberateľov invalidného, invalidného výsluhového, starobného a výsluhového dôchodku. Povinné však budú evidenčné listy dôchodkového poistenia. 
      Výkaz do zdravotnej poisťovne bude od 1. januára 2013 obsahovať aj dohodárov. V prípade uzatvorenia dohody o pracovnej činnosti alebo vykonaní práce je dôležitá skutočnosť, ako bude dohodnuté odmeňovanie. Teda či pôjde o pravidelný alebo nepravidelný príjem. Okrem mesačného výkazu poistného a príspevkov z pravidelných príjmov, bude do SP potrebné zasielať aj výkaz poistného a príspevkov za nepravidelné príjmy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies