Pri poškodení skla v zahraničí sa obráťte na poisťovňu škodcu

NETKY.SK • 31 Júl 2012, 07:23 • 2 min
 Pri poškodení skla v zahraničí sa obráťte na poisťovňu škodcu

Pri poškodení skla v zahraničí sa obráťte na poisťovňu škodcu - Radíme Nepríjemnou, ale aj neoddeliteľnou súčasťou ciest do zahraničia, najmä v dovolenkovom období, sú nehody na cestách a s tým súvisiace škody na motorových vozidlách. Vybavovanie poistnej

slovakia

left justify in out

img

Nepríjemnou, ale aj neoddeliteľnou súčasťou ciest do zahraničia, najmä v dovolenkovom období, sú nehody na cestách a s tým súvisiace škody na motorových vozidlách. Vybavovanie poistnej udalosti v takom prípade nie je jednoduché a má aj svoje špecifiká.
      Jednou z najfrekventovanejších udalostí je poškodenie čelného skla. Ide o poistnú udalosť, ktorá sa ani na Slovensku nevybavuje jednoducho.
      Lucia Muthová z Allianz-Slovenskej poisťovne radí: "Postup uplatňovania tohto nároku sa v zásade nelíši od postupu uplatňovania ostatných druhov nároku pri škode vzniknutej na vozidle prevádzkou iného vozidla v zahraničí. Poškodené osoby majú možnosť obrátiť sa s predmetným nárokom priamo na poisťovňu zodpovednej osoby (škodcu), respektíve likvidačného zástupcu tejto poisťovne v krajine svojho pobytu, alebo v osobitých prípadoch, ako napr. pri nepoistenom vozidle, na príslušnú národnú kanceláriu "zelenej karty" miesta vzniku dopravnej nehody."
      Aproximáciou legislatívy EÚ, pre Slovákov ako poškodené osoby, ktoré utrpia škodu následkom dopravnej nehody a ktorá sa stane v štáte inom, ako je štát ich trvalého pobytu, môže byť uspokojivým riešením skutočnosť, že vo svojom členskom štáte, kde majú trvalý pobyt, majú právo požiadať o poistné plnenie likvidačného zástupcu, ktorého tam určí poisťovňa zodpovednej osoby. Toto riešenie umožní, aby sa škoda spôsobená poškodeným osobám mimo ich členského štátu, v ktorom majú trvalý pobyt, posudzovala podľa postupov im známym. Ak ide o nehodu v zahraničí, pričom je poškodeným Slovák a škodcom cudzinec, aplikuje sa legislatíva krajiny, v ktorej došlo k vzniku predmetnej škody - dopravnej nehode. Úpravy národných legislatív a prístup poisťovateľov v konkrétnych členských štátoch sú odlišné, a to ako v otázke samotného krytia, tak i v posudzovaní okolností, ktoré následne vedú k poskytnutiu plnenia.
      Poisťovatelia v SR doposiaľ poskytujú plnenie takmer pre všetky škody na čelných sklách vyplývajúce zo zákonného poistenia. V Rakúsku a Nemecku nie je poškodenie čelného skla povinným zmluvným poistením vôbec kryté, a teda takéto škody ostávajú bez poistného plnenia. V Maďarsku a Poľsku je takáto škoda hradená z povinného zmluvného poistenia zodpovednej osoby, ale zodpovednosť musí byť dostatočne a hodnoverne preukázaná, napr. policajnou správou alebo nezávislým svedkom a pod., čo je v praxi komplikované. Postup v iných členských krajinách Allianz-Slovenská poisťovňa vždy konzultuje so svojím zahraničným partnerom v predmetnej krajine.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies