Pri poškodenej japonskej Fukušime sa objavili prípady rakoviny

NETKY.SK • 14 Február 2013, 12:52 • 2 min
Pri poškodenej japonskej Fukušime sa objavili prípady rakoviny

Pri poškodenej japonskej Fukušime sa objavili prípady rakoviny - Zaujímavosti U dvoch mladých ľudí v blízkosti poškodenej japonskej jadrovej elektrárne (JE) Fukušima diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy, informoval dnes vládny panel. Agentúra DPA dodáva

slovakia

left justify in out

imgU dvoch mladých ľudí v blízkosti poškodenej japonskej jadrovej elektrárne (JE) Fukušima diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy, informoval dnes vládny panel.

Agentúra DPA dodáva, že celkový počet týchto prípadov tým vzrástol na tri po najhoršej jadrovej katastrofe v Japonsku, ku ktorej došlo v roku 2011.

Všetci traja sú miestni obyvatelia a v čase havárie mali 18 alebo menej rokov. Absolvovali operáciu a sú v poriadku, povedal profesor fukušimskej lekárskej univerzity Šiniči Suzuki.

Lekári majú podozrenie na nejakú formu rakoviny u siedmich ďalších pacientov, ktorí v súčasnosti absolvujú lekárske prehliadky na univerzite, oznámila tlačová agentúra Kjódo. 

Priemerný vek týchto 10 ľudí sa pohybuje okolo 15, sedem z nich sú dievčatá.

Profesor Suzuki povedal panelu, že je príliš skoro na to, aby bolo možné spojiť tieto prípady s jadrovou haváriou vo Fukušime, keďže černobyľská havária z roku 1986 ukázala, že trvá najmenej štyri či päť rokov, kým sa objaví rakovina štítnej žľazy.

V štítnej žľaze sa hromadí rádioaktívny jód, osobitne u mladých ľudí. Po černobyľskej havárii diagnostikovali u detí v dotknutom regióne zvýšený počet prípadov rakoviny štítnej žľazy.

Fukušimské orgány sledujú štítnu žľazu u obyvateľov, ktorí v čase havárie mali menej ako 18 rokov, aby zistili, či ich zasiahla radiácia.

Z JE Fukušima uniklo po zemetrasení a následnom cunami v marci 2011 veľké množstvo rádioaktívneho materiálu. Svoje domovy v blízkosti komplexu muselo následne opustiť asi 160.000 obyvateľov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona