Pri poľskej soli nie je dôvod na paniku, väčšina soli u nás je z Rakúska

NETKY.SK • 2 Marec 2012, 08:19 • 2 min
Pri poľskej soli nie je dôvod na paniku, väčšina soli u nás je z Rakúska

Pri poľskej soli nie je dôvod na paniku, väčšina soli u nás je z Rakúska

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR dnes ubezpečilo, že v súvislosti s medializovanými informáciami ohľadom poľskej soli nie je na Slovensku dôvod na paniku.

"Chceme spotrebiteľov ubezpečiť, že zatiaľ nie je dôvod na paniku. Predovšetkým si musíme počkať na oficiálne oznámenie z poľskej strany," informoval TASR tajomník odboru komunikácie s médiami MPRV Juraj Kadáš.

Rezort pôdohospodárstva ani Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR zatiaľ podľa neho podnet z Poľska neregistrujú, ani sa nenachádza v tzv. Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) EÚ, ktorý v podobných prípadoch funguje ako výstražný systém pre ostatné členské štáty. Príkladom je minuloročný prípad baktérie E-coli v zelenine.

"Slovenskí inšpektori naďalej vykonávajú kontroly vo všetkých obchodoch a distribučných skladoch. Podotýkame, že väčšina balenej kuchynskej soli na našom trhu pochádza z Rakúska," ubezpečil Kadáš.

V tisíckach ton poľských potravín, predovšetkým v mäsových výrobkoch, rybích konzervách, chlebe a pečive sa nachádza tzv. posypová soľ, používaná na údržbu ciest. Prokuratúra v Poznani v tejto súvislosti zadržala a obvinila päť ľudí, ktorých firma vo veľkom nakupovala túto technickú soľ a po prebalení ju predávala za viac ako trojnásobok ako potravinársku soľ. Informoval o tom portál novinky.cz.

"Obvinení, ktorým hrozí až osem rokov väzenia, nakupovali od roku 1999 mesačne tritisíc ton posypovej soli, ktorá sa používa tiež pri výrobe farieb a v obuvníckom priemysle. Po prebalení ju predávali ďalej, ale už ako potravinársku soľ," priblížila poznaňská prokurátorka Magdalena Mazurová.

Podvod v Poľsku odhalili reportéri televíznej stanice TVN24 a ešte pred odvysielaním reportáže oznámili prípad polícii a prokuratúre. Hlavný poľský hygienik už rozhodol o kontrole približne 30.000 mäsokombinátov, pekární, mliekarni a ďalších potravinárskych firiem a prevádzok, ktoré mohli posypovú soľ používať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona