Pri pokuse dostať sa do Jemenu sa utopilo 46 etiópskych migrantov

NETKY.SK • 7 Jún 2018, 07:23 • 2 min
Pri pokuse dostať sa do Jemenu sa utopilo 46 etiópskych migrantov

ŽENEVA - Dovedna 46 Etiópčanov vrátane deviatich žien sa v stredu utopilo a 16 ďalších je nezvestných po tom, ako sa vo veľkých vlnách prevrhol čln s najmenej 100 migrantmi pri ich pokuse dostať sa do Jemenu.

slovakia

left justify in out

Plavidlo prevádzačov opustilo v utorok somálsky prístav Bosaso s 83 mužmi a 17 ženami na palube. Migranti verili, že si v Jemene a krajinách Perzského zálivu bohatých na ropu nájdu prácu, uviedla Medzinárodná organizácie pre migráciu (IOM) citujúc svedectvá od preživších.

 

Riaditeľ IOM pre operácie a núdzové situácie Mohammed Abdiker vo vyhlásení napísal, že túto riskantnú plavbu podstúpi každý mesiac vyše 7000 migrantov.

 

K nehode došlo niekoľko dní po tom, ako IOM pomohla 101 Etiópčanom, vrátane 51 žien a 33 detí, odísť z Jemenu do Džibutska vzhľadom na prebiehajúce boje v blízkosti jemenského prístavného mesta Hudajda.

 

Údaje IOM ukazujú, že v roku 2017 sa pokúšalo na člnoch doplávať z východoafrického regiónu Africký roh do Jemenu okolo 87-tisíc ľudí.

 

Agentúry OSN sa snažia odradiť migrantov z krajín ako Etiópia a Somálsko od tejto nebezpečnej plavby. Avšak napriek tomu sa mnoho migrantov na plavbu vydá a utopí - ich cieľom je dostať sa do bohatých krajín Perzského zálivu za Jemenom, v nádeji, že získajú prácu. Situáciu sťažuje aj to, že neexistuje žiaden centrálny úrad, ktorý by migrantom bránil cestovať cez chudobný Jemen, kde vyčíňa vojna už od začiatku roka 2015.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona