Pri podozrivom nákupe CT zlyhala podľa Čisláka správna rada

NETKY.SK • 8 November 2014, 14:26 • 2 min
Pri podozrivom nákupe CT zlyhala podľa  Čisláka správna rada

BRATISLAVA - Pri podozrivom nákupe CT prístroja v piešťanskej nemocnici zlyhala správna rada nemocnice. Povedal to dnes v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy minister zdravotníctva Viliam Čislák (nom. Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

Chyba podľa ministra nastala, keď nominanti štátu neinformovali rezort zdravotníctva o problémoch s nákupom dostatočne skoro. Keď sa totiž ministerstvo pýtalo na problémy s nákupom, o ktorých rezort informovali zamestnanci nemocnice listami, nominanti štátu povedali, že je všetko v poriadku.
      

"Zlyhala správna rada, pretože v rámci komunikácie, keď listy prišli na ministerstvo zdravotníctva, tak otázka smerovala k nej, či je všetko v poriadku. Odpoveď bola, že je," vysvetlil minister. Dodal, že ak je niekto nominovaný v správnej rade, má istú zodpovednosť a nesie ju aj za obstarávania.
      

Čislák sa nechce k prípadu podozrivého nákupu podrobnejšie vyjadrovať, chce si počkať na analýzy a výsledky vyšetrovania Generálnej prokuratúry, Úradu pre verejné obstarávanie a Najvyššieho kontrolného úradu SR.
      

Minister očakáva analýzu od svojich nominantov v správnej rade piešťanskej nemocnice, ktorých nominoval v piatok (7.11.). Správna rada má prípad "cétečka" prešetrovať od pondelka 10. novembra. Minister odhaduje, že do konca budúceho týždňa by mohol vedieť viac.
      

Na otázku, či je v poriadku, aby milióny zo štátnych peňazí putovali do schránkových firiem a aby štátne zákazky vyhrávali firmy s neznámymi vlastníkmi, Čislák povedal, že nemôže nastať diskriminácia na základe adresy firmy. Na otázky ohľadom vplyvu predsedu parlamentu Pavla Pašku na zdravotníctvo uviedol, že na neho vplyv nemá.
      

Pokiaľ ide o verejné obstarávania, Čislák avizoval, že jeho rezort urobí všetko pre to, aby sa súťažilo viac. Konkrétny nebol. Chce počkať na analýzu, ktorá sa podľa neho tvorí.
      

Opozičná poslankyňa Janka Šipošová z OĽaNO poznamenala, že sa hovorí o Paškovom veľkom vplyve na zdravotníctvo, dôkazy o tom ale nemá. Rovnako sa jej nepozdáva, že tendre vyhrávajú firmy s neznámymi vlastníkmi. "Nie je to správne," vyhlásila s tým, že treba prehľadnejší systém.
      

Zároveň si myslí, že údajne predražené "cétečko" nie je jediný prípad zlého narábania s verejnými peniazmi. Odchod Zuzany Zvolenskej z čela rezortu zdravotníctva jej nestačí. Mal by podľa nej padnúť aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Čislák, naopak, vyzdvihol Zvolenskej rozhodnutie, označil ho za prejav vysokého stupňa politickej kultúry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies