Pri pobreží uhynulo šesť veľrýb

NETKY.SK • 1 Júl 2017, 09:29 • 2 min
Pri pobreží uhynulo šesť veľrýb

PORTLAND - Šesť veľrýb čiernych, ohrozeného druhu, z ktorého vo svetových oceánoch žije už len zhruba 500 jedincov, uhynulo za posledné tri týždne vo vodách Atlantického oceánu neďaleko pobrežia Kanady.

slovakia

left justify in out

Podľa Scotta Krausa z oceánografického inštitútu v americkom Bostone uhynutie šiestich exemplárov pri druhu s takto nízkou populáciou sa už môže rovnať katastrofe."Pre málo početné populácie, ako sú veľryby čierne, rozdiel medzi populačným rastom a cestou k vyhynutiu môže závisieť od prežitia či neprežitia niekoľkých jedincov," hovorí Kraus.

Šesť veľrýb čiernych prišlo o život severne od kanadského Ostrova princa Eduarda. Jedna z nich sa zachytila do rybárskej siete, dôvod uhynutia ďalších piatich veľrýb zatiaľ nie je známy. Kanadské úrady ich plánujú vyloviť, aby sa pokúsili prísť na príčinu ich smrti.

Podľa amerického oceánografa Marka Baumgartnera uhynutie tak veľkého počtu veľrýb čiernych v tak krátkom čase nebolo zaznamenané už od konca 19. storočia, kedy populáciu tohto živočíšneho druhu nivočil masívny rybolov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies