Pri pobreží Líbye zahynulo 400 migrantov

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 08:23 • 2 min
Pri pobreží Líbye zahynulo 400 migrantov

RÍM - Pri pokuse dostať sa z Líbye do Talianska zahynulo v utorok približne 400 migrantov, po tom ako sa prevrhla loď, ktorá ich viezla. O nehode informovali ľudia, ktorým sa podarilo zachrániť.

slovakia

left justify in out

Loď prevážala približne 550 migrantov a prevrhla sa asi 24 hodín po opustení líbyjského pobrežia. Podľa informácií humanitárnej organizácie Save the Children pobrežné hliadky zachránili asi 150 ľudí, ktorých následne dopravili do prístavu na juhu Talianska. Väčšina zo zachránených pochádza zo subsaharskej Afriky. Presnejšie detaily, dokonca ani to, kedy presne sa loď prevrátila, však známe nie sú.


Ešte pred týmto incidentom, zomrelo pri pokusoch dostať sa z Afriky cez Stredozemné more do Európskej únie len v tomto roku dohromady už asi 500 migrantov, pričom len vo februári sa ich utopilo asi 300. Číslo predstavuje prudký nárast oproti minulému roku, kedy podľa oficiálnych zdrojov zahynulo týmto spôsobom v prvých dvoch mesiacoch roka o 43 percent menej ľudí. Počet lodí prepravujúcich migrantov v tejto oblasti sa pritom v posledných týždňoch z dôvodu krajšieho počasia prudko zvyšuje.


Humanitárne organizácie (Save the Children, IOM a ďalšie) vyzvali Európsku úniu k posilneniu záchranných operácií na mori ešte pred letom, kedy je príval migrantov tradične najvyšší.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona