Pri platbách kartou buďte opatrní

NETKY.SK • 16 December 2010, 08:38 • 2 min
Pri platbách kartou buďte opatrní

Pri platbách kartou buďte opatrní

slovakia

left justify in out

Nakupovanie cez terminály u obchodníkov, výbery z bankomatov, online nakupovanie a podobne čoraz častejšie využívame najmä teraz v predvianočnom období. Znížená pozornosť a neznalosť základných zásad bezpečného využívania služieb a produktov bánk nás môžu dostať do nepríjemných situácií. Z tohto dôvodu banková ombudsmanka Eva Černá upozorňuje na pár základných zásad, ktoré by sme mali poznať pri používaní platobných kariet a internet bankingu.

"Platobná karta patrí k veciam, na ktoré siahame pri nákupoch pred najväčšími sviatkami v roku asi častejšie ako v inom čase roka. Na základe skúseností z osobných stretnutí a rozhovorov s klientmi bánk chcem upozorniť na zvýšenie obozretnosti pri jej používaní v tomto čase, ako aj na pozornejšiu prácu s internet bankingom," informuje Eva Černá.

"Pri využívaní platobných kariet platí, že svoj PIN kód nikdy nezapisujte na bankovú platobnú kartu a neukladajte si ho ani do jej blízkosti. Pre výbery odporúčame využívať bankomaty na frekventovanejších častiach mesta. Pred samotným výberom je potrebné pozorne si prezrieť bankomat a miesta okolo neho. Ak sa vám zdajú neštandardné či podozrivo odlišné od iných, bankomat radšej nevyužívajte. PIN číslo zadávajte tak, aby nedošlo k jeho odpozorovaniu inou osobou. Ak spozorujete, že vás pri používaní bankomatu niekto sleduje a správa sa podozrivo, platbu nerealizujte," radí Černá.

Ak dôjde k zadržaniu vašej platobnej karty za podozrivých okolností, teda v prípade, ak vám bankomat neoznámi dôvod zadržania platobnej karty, kontaktujte svoju banku. Rovnaký postup platí v prípade straty alebo krádeže karty. Banka obratom vykoná opatrenia na ochranu vašich peňazí na účte.

Nemenej obozretní by sme mali byť pri platení platobnou kartou v obchodoch. Odporúčame pozorne si všímať personál obchodu, to znamená sledovať, aká suma bola vložená do terminálu a koľko dokladov o zaplatení bolo z terminálu vydaných. Je samozrejmé, že zamestnanec obchodu by nemal odchádzať s vašou platobnou kartou na miesta, na ktoré nevidíte. V neposlednom rade odporúčame pred odchodom z obchodu skontrolovať, či neodchádzate bez svojej platobnej karty.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies