Pri Papue-Novej Guinei sa vyskytlo silné zemetrasenie

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 07:15 • 2 min
Pri Papue-Novej Guinei sa vyskytlo silné zemetrasenie

SYDNEY - Zemetrasenie s magnitúdou 7,5 zasiahlo dnes o 01.48 h SELČ oblasť pri pobreží tichomorského ostrovného štátu Papua Nová Guinea. Preventívne bolo vydané aj varovanie pre vlnami cunami, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Epicentrum zemetrasenia sa podľa americkej geologickej služby USGS nachádzalo v mori 55 kilometrov juhovýchodne od mesta Kokopo ležiacom na severovýchode ostrova Nová Británia. Otras vznikol v hĺbke 40 kilometrov.

 

Po hlavnom otrase nasledoval približne po 30 minútach dotras s magnitúdou 5,7. Centrum PTWC na Havajských ostrovoch, ktoré vydáva výstrahy pre prívalovými vlnami cunami, varovalo pred ich možným výskytom pobrežné oblasti v okruhu 1000 kilometrov od epicentra zemetrasenia. Ich výška by mohla v tejto oblasti dosiahnuť od necelých 30 centimetrov do jedného až troch metrov nad úroveň prílivu.

 

Papua Nová-Guinea leží na tzv. Ohnivom kruhu, ktorý obkolesuje základňu Tichého oceánu a vyskytuje sa tam 90 percent všetkých zemetrasení na zemeguli.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona