Pri pamätníku v Dargovskom priesmyku otvorili obnovenú Sieň bojových tradícií

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 14:23 • 2 min
Pri pamätníku v Dargovskom priesmyku otvorili obnovenú Sieň bojových tradícií

DARGOV - Pri Pamätníku víťazstva v Dargovskom priesmyku, kde sa počas druhej svetovej vojny odohrávali ťažké boje, dnes sprístupnili verejnosti zrekonštruovanú Sieň bojových tradícií. Náklady na obnovu časti areálu boli vo výške 94.000 eur, ktoré zo svojho rozpočtu vyčlenil Košický samosprávny kraj (KSK).

slovakia

left justify in out

 V rámci osláv Dňa víťazstva nad fašizmom sa dopoludnia pri pamätníku zároveň konal pietny akt kladenia vencov. Sedemdesiate výročie konca druhej svetovej vojny si pripomenuli zástupcovia Kancelárie prezidenta SR, štátnej správy, regionálnej samosprávy, starostovia okolitých obcí i široká verejnosť.
     

Program osláv trvá do dnešnej 19.00 h. Jeho súčasťou je výstava historického vojenského výstroja a výzbroje či premietanie dokumentárnych filmov s vojnovou tematikou. Výstava, na ktorej sa podieľajú kluby vojenskej histórie Gisela Stellung a Čapajev, bude sprístupnená aj v sobotu a nedeľu (9. a 10.5.).
     

Areál pamätníka pri obci Dargov v okrese Trebišov, ktorý má v správe Kultúrne centrum Abova (KCA), pozostáva zo súsošia, Siene bojových tradícií a vystavenej vojenskej techniky. Objekt siene vzhľadom na zlý technický stav, prešiel v uplynulých mesiacoch obnovou. Ešte pred príchodom zimy došlo k oprave strechy, aby sa odstránilo zatekanie. 
     

"Projekt zahŕňal rekonštrukciu vnútra Siene bojovej slávy a nasvietenie pamätníka reflektormi. V sieni pribudla malá kinosála na premietanie filmových dokumentov o druhej svetovej vojne a vznikol nový výstavný priestor. Novinkou sú toalety, ktoré predtým chýbali, a bezbariérový prístup," uviedla pre TASR Júlia Jeleňová, poverená vedením Kultúrneho centra Abova. 
     

Sieň bude podľa nej v budúcnosti otvorená na požiadanie, ideálne je, aby sa záujemcovia prihlásili v KCA tri dni vopred. "Pravidelne by mala byť otvorená počas nedieľ v popoludňajších hodinách, ale zrejme až počas júla a augusta," dodala.
     

Samosprávny kraj a KCA chcú pokračovať v rekonštrukcii ďalšou etapou zameranou na vnútorné vybavenie a obsah expozície siene. "Samospráva sa bude uchádzať o prostriedky z Audiovizuálneho fondu a ďalších mimorozpočtových zdrojov na získanie kinotechniky a na vybavenie muzeálnej expozície," priblížila plány hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková. Doplnila, že po skončení výstavy Boje o Dargovský priesmyk a oslobodenie Košíc vo Východoslovenskom múzeu (VSM) v Košiciach, bude jej časť presunutá do Siene bojovej slávy. Pôjde hlavne o informačné panely, z ktorých sa návštevník dozvie viac nielen o vojenských operáciách v Slanských vrchoch v decembri 1944 a januári 1945, ale aj o udalostiach týkajúcich sa tohto regiónu v rokoch 1938–1944, teda pred samotným prechodom frontu.
     

Pamätník postavili v rokoch 1954–1955, autorom súsošia je košický akademický sochár Vojtech Löffler. Pôvodne stál bližšie k ceste, v roku 1965 ho za pomoci ťažkej stavebnej techniky a koľajníc presunuli na súčasné miesto. Nachádza sa na niekdajšom mínovom poli, kde zahynulo mnoho sovietskych vojakov. Na druhej strane cesty je vystavený sovietsky tank T-34/85 a samohybné delo SU-100.
     

Budúcnosť celého areálu vidí regionálna samospráva v spolupráci viacerých subjektov. Do kooperácie na spoločnom projekte chce prizvať stredné školy, kluby vojenskej histórie i aktérov v cestovnom ruchu. Snahou je podľa Bobrikovej urobiť z tohto miesta cieľ výletov, školských zájazdov či vychádzok, ktoré budú motivované záujmom o históriu i prírodné krásy regiónu.
     

Pri sedemtýždňových bojoch o Dargovský priesmyk na prelome decembra 1944 a januára 1945 padlo vyše 22.000 sovietskych vojakov. Strategickú obrannú líniu Slanských vrchov prelomila sovietska armáda 18. januára 1945. Bitka patrí svojou dĺžkou, intenzitou a počtom obetí medzi najväčšie na území Slovenska. Netrpeli len vojaci, ale aj civilisti, ktorí odmietli evakuáciu a skrývali sa počas prechodu frontu v lesoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies