Pri páde lavíny zahynul 39-ročný slovenský turista

NETKY.SK • 23 December 2018, 11:01 • 2 min
Pri páde lavíny zahynul 39-ročný slovenský turista

VYSOKÉ TATRY - Slovenský turista zahynul vo Vysokých Tatrách pri v sobotňajšom (22. 12.) páde lavíny. Stalo sa tak v Soliskovom žľabe spadajúcom do Mlynickej doliny. Zasypané telo 39-ročného Slováka objavili v nedeľu v ranných hodinách záchranári s pomocou lavínových psov. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS).

slovakia

left justify in out

Pád lavíny nahlásili v sobotu popoludní prostredníctvom tiesňovej linky 112 dvaja slovenskí turisti. Lavína strhla ich kamaráta, ktorý ostal zasypaný. Podľa zistených informácií zasypaný nedisponoval lavínovým výstrojom.

 

"Na mieste nehody panovali nepriaznivé poveternostné podmienky – silný vietor, sneženie a hmla, ktoré neumožňovali nasadenie leteckej techniky, preto záchranári HZS odišli zasypanému na pomoc pozemne," uviedla HZS. Za pomoci lavínových psov a sondovaním záchranári prehľadávali dráhu lavíny, ktorá dosahovala dĺžku do 300 metrov. Pre nepriaznivé poveternostné podmienky, zhoršujúcu sa lavínovú situáciu a tmu bola záchranná akcia vo večerných hodinách prerušená.

 

"Dnes od skorých ranných hodín sa v pátraní po nezvestnom pokračovalo. V krátkom čase lavínové psy označili miesto, kde sa zasypaný 39–ročný turista slovenskej národnosti nachádzal, žiaľ, bez známok života," informovala HZS na svojej webstránke.

 

Do záchrannej akcie bolo v prvý deň nasadených 15 profesionálnych a dobrovoľných záchranárov HZS s dvoma psami. V nedeľu sa na pátracej akcii zúčastnilo spolu 21 záchranárov HZS so šiestimi psami z Vysokých Tatier, Západných Tatier, Slovenského raja a Strediska lavínovej prevencie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies