Pri oteplení v Tatrách hrozí 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

NETKY.SK • 31 Január 2014, 11:06 • 2 min
Pri oteplení v Tatrách hrozí 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách takmer všade zamračené, v Nízkych Tatrách hmlisto. Začalo sa otepľovať, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Teplota vzduchu sa pohybovala od -9° C do 1° C.

slovakia

left justify in out

Fúkal čerstvý až silný vietor južných a západných smerov s rýchlosťou do 50 km/h, v nárazoch, hlavne v Tatrách do 105 km/h. Za posledných 24 hodín vo Vysokých Tatrách pripadlo od poprašku do 15 cm nového snehu, v Západných Tatrách do 3 cm. Snehová pokrývka je nerovnomerne rozmiestnená. Sneh je tvrdý až ľadový, s malým množstvom nového snehu. Vo vyšších polohách Tatier sneh bol silným vetrom uložený do žľabov a múld prevažne severných až východných orientácií a vytvoril menej stabilné snehové dosky. Celková výška snehovej pokrývky je premenlivá a na túto ročnú dobu výrazne podpriemerná.

V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier nad hranicou 1 800 m n. m. v poludňajších hodinách pri oteplení hlavne na severných, severovýchodných až východných svahoch vznikne zvýšené lavínové nebezpečenstvo, to znamená 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V dopoludňajších hodinách a popoludní pod touto hranicou bude mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň. 

Vo vyšších polohách Tatier je na tvrdom snehovom podklade nový alebo vetrom previaty sneh, ktorý je nerovnomerne rozmiestený. V žľaboch so severnou, severovýchodnou až východnou orientáciou sú vytvorené menej stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. V niektorých prípadoch sú možné stredné lavíny. Veľké spontánne lavíny sa však nepredpokladajú. 

V Nízkych Tatrách vznikne popoludní mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň, dopoludnia bude len malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň. Snehová pokrývka je tu v polohách do 1 800 m n.m. dobre spevnená a stabilná. Na týchto strmých svahoch je možné uvoľnenie menších lavín najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Stredné ani veľké spontánne lavíny sa neočakávajú. 

Malé lavínové nebezpečenstvo trvá aj na južných svahoch v najvyšších polohách Malej Fatry. Vo vysokohorskom teréne Veľkej Fatry pre nízku až nesúvislú snehovú pokrývku lavínové nebezpečenstvo nehrozí. 
Lavínové nebezpečenstvo pri predpokladanom oteplení v priebehu dňa má stúpajúcu tendenciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies