Pri oteplení hrozí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 09:43 • 2 min
Pri oteplení hrozí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách jasno až polojasno. Otepľuje sa, teplota vzduchu sa pohybovala od -5° C do 3° C.

slovakia

left justify in out

Fúkal len mierny až čerstvý vietor prevažne južných smerov s rýchlosťou do 40 km/hod, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Za posledných 24 hodín nový sneh už nepripadol. Celková výška nového a prefúkaného snehu z poslednej periódy sneženia je však veľká, na záveterných svahoch a na hornej hranici lesa miestami presahuje 100 cm. Povrch snehovej pokrývky v najvyšších polohách je zrána tvrdý až zmrznutý, v stredných sa nachádza kôra, v nižších je sneh aj zrána vlhký. V priebehu dňa sneh zvlhne, v stredných a nižších polohách sa snehová pokrývka až premočí.


Vo všetkých pohoriach na Slovensku je zrána naďalej mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo všeobecnosti je snehová pokrývka spevnená. Sneh z posledného sneženia je uložený na svahoch a v žľaboch s východnou, juhovýchodnou a južnou orientáciou, kde sa vo vyšších nadmorských výškach ojedinele môžu vyskytovať menej stabilné snehové dosky a vankúše. Snehová pokrývka sa stabilizuje, ale aj tak sa môžu uvoľniť lavíny na strmých svahoch, a to najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. V poludňajších hodinách a popoludní vplyvom oteplenia a slnečného žiarenia sa vytvorí hlavne na slnkom osvietených a trávnatých svahoch zvýšené lavínové nebezpečenstvo - 3. stupeň. Sneh vplyvom uvedených meteorologických faktorov oťažie a lavíny sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení hlavne na strmých svahoch. Vyskytnúť sa môžu aj samovoľné splazy, v ojedinelých prípadoch aj stredne veľké lavíny. Lavínové nebezpečenstvo vo všetkých pohoriach má výrazne lokálny charakter. Kým hrebeňové a vrcholové partie sú vyfúkané až na skalný, resp. trávnatý povrch, na záveterných svahoch, najmä pod skalnými stenami je výška nového a prefúkaného snehu miestami väčšia ako jeden meter. Na takýchto miestach treba byť veľmi opatrný a správne vyhodnotiť lokálne lavínové nebezpečenstvo. Lavínové nebezpečenstvo má pri oteplení stúpajúcu tendenciu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona