Pri oslobodzovaní Mósulu sa nedostatočne dbá o civilistov, tvrdí Amnesty International

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 07:49 • 2 min
Pri oslobodzovaní Mósulu sa nedostatočne dbá o civilistov, tvrdí Amnesty International

BAGDAD - Nedávny prudký nárast civilných obetí v irackom Mósule naznačuje, že vojenská koalícia pod vedením USA nerobí primerané bezpečnostné opatrenia so zámerom predísť zabíjaniu obyvateľstva pri oslobodzovaní tohto mesta od militantov Islamského štátu (IS), vyhlásila dnes ľudskoprávna organizácia Amnesty International.

slovakia

left justify in out

V jej najnovšej správe sa totiž uvádza, že za útokom na jednu zo štvrtí západného Mósulu zo 17. marca, keď prišlo o život viac než sto civilistov, bola americká armáda. Amnesty spomína i druhú operáciu zo soboty, pri ktorej zahynulo "do 150 ľudí". Predstavitelia koalície nepotvrdili, že pri akciách zahynuli civilisti, avšak vyšetrovanie týchto útokov prebieha.

 

Dôkazy získané z terénu podľa Amnesty "poukazujú na alarmujúci vzorec náletov koalície, pri ktorých došlo ku kompletnému zničeniu domov s celými rodinami vo vnútri". Ľudskoprávna organizácia varuje, že akékoľvek pochybenie pri opatreniach na predchádzanie civilným obetiam je "flagrantným porušením medzinárodného humanitárneho práva".

 

Iracké sily začali s útokom na džihádistami kontrolovaný Mósul vlani v októbri po niekoľkých mesiacoch príprav. V januári Irak vyhlásil východnú časť mesta za "úplne oslobodenú". Vládne jednotky teraz bojujú o západné štvrte Mósulu.

 

Aktivisti a pozorovatelia opakovane upozorňujú na možný vysoký počet civilných obetí v západnom Mósule vzhľadom na väčšiu hustotu tamojšieho obyvateľstva, ako aj dôraz koalície na nálety a ostreľovanie. Na rozdiel od oslobodzovania iných miest od Islamského štátu sa iracká vláda rozhodla Mósulčanov vyzvať, aby zotrvali vo svojich domovoch.

 

Na začiatku bitky o toto strategické mesto sa tu nachádzalo odhadovaných milión obyvateľov. Podľa súčasných odhadov OSN zostáva v mósulských štvrtiach pod kontrolou IS približne 400.000 ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona