Pri opravných maturitách sa žiakom darilo najmä v matematike

NETKY.SK • 18 September 2015, 12:36 • 2 min
Pri opravných maturitách sa žiakom darilo najmä v matematike

BRATISLAVA - Externú časť a písomnú formu internej maturity si začiatkom septembra zopakovalo 1 456 žiakov na 62 školách. V opravnom termíne boli najúspešnejší žiaci v matematike, kde opravnú skúšku nezvládlo iba približne päť percent žiakov.

slovakia

left justify in out

V anglickom jazyku na úrovni B1 uspelo približne 53 percent žiakov. V slovenskom jazyku a literatúre uspelo v opravnej skúške 44 percent žiakov. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva pre priamo riadené organizácie Monika Hucáková.


Najviac žiakov opravovalo maturitu z matematiky v Bratislavskom kraji, najmenej v Trnavskom kraji. Najúspešnejší v opravnej skúške z matematiky boli žiaci Košického kraja, kde všetci úspešne zvládli opravnú skúšku. Zo slovenského jazyka a literatúry najviac opravovalo v Trenčianskom kraji a najmenej v Prešovskom kraji. Najúspešnejší boli v oprave slovenského jazyka a literatúry žiaci Trenčianskeho kraja.


Celkovo 538 žiakov si opravovalo skúšky z anglického jazyka na úrovni B1, ďalších 370 žiakov opätovne potrápil test z matematiky. Slovenský jazyk a literatúru si zopakovalo 331 žiakov a nemecký jazyk úrovne B1 si zopakovalo 221 maturantov. Opravné maturity písali žiaci na vybraných školách v jednotlivých krajoch od 3. do 7. septembra. Žiaci, ktorí sa na tieto termíny neprihlásili, môžu opäť maturovať v riadnom termíne, teda v marci 2016. Žiaci, ktorým sa nepodarilo v uvedených termínoch uspieť, majú nárok aj na druhú opravnú skúšku.


Riadny termín testov z vyučovacích jazykov a matematiky bol tento rok od 17. do 20. marca. Bez ohľadu na výsledok externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky mohli študenti robiť ústnu formu internej časti maturitnej skúšky. Pri celkovom hodnotení sa pritom brali do úvahy výsledky z ústnej aj písomnej časti maturitnej skúšky. "Ak z ústnej odpovede žiak dostane známku 3 a lepšiu, pre úspešné zvládnutie celej maturitnej skúšky je potrebné, aby v písomnej forme internej časti maturitnej skúšky získal viac ako 25 percent z celkového počtu bodov alebo v externej časti získal viac ako 33 percent z celkového počtu bodov. V prípade, že z ústnej odpovede dostane známku 4, úspešne zmaturuje len vtedy, ak v písomnej forme internej časti získal viac ako 25 percent bodov a súčasne v externej časti získal viac ako 33 percent bodov," informovala pred ústnymi maturitami hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová s tým, že ak má daný predmet len externú časť, platí podmienka úspešnosti nad 25 percent pri ústnej odpovedi za 3 a lepšie, respektíve nad 33 percent, ak z ústnej maturity dostane žiak známku 4. Hucáková dodáva, že žiak si pritom opravuje iba tú časť skúšky, ktorú potrebuje. Ak neuspel pri ústnej skúške, opravuje si práve túto časť, ak neuspel pri písomnej, opravuje si písomnú časť skúšky. Ústnu časť skúšky si študenti budú môcť opraviť vo februári alebo v septembri budúceho roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies