Pri operácii chrbtice na Slovensku 1. krát použili inovatívnu technológiu rastúcich tyčí

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 14:00 • 2 min
Pri operácii chrbtice na Slovensku 1. krát použili inovatívnu technológiu rastúcich tyčí

ŽILINA – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline dnes prvý raz na Slovensku použili pri liečbe deformity chrbtice u desaťročnej pacientky technológiu magnetického expandibilného systému MAGEC.

slovakia

left justify in out

Systém rastúcich tyčí využíva inovatívnu technológiu na báze magnetov a mimotelového ovládača, ktorým sa počas rastu dieťaťa chrbtica kontrolovane predlžuje. Po operácii o tom informoval primár oddelenia pediatrickej ortopédie FNsP Žilina Juraj Popluhár.

 

"Po implantácii magnetických tyčí miniinvazívnou technikou sa implantát kontrolovane predlžuje pod lekárskou kontrolou v intervale dvoch – troch mesiacov. Použitím tejto technológie sa eliminujú opakované operácie pri predlžovaní implantátu. Menej sa zaťaží detský pacient prípadnými následnými operačnými zásahmi, zlepší sa kvalita jeho života a rast detskej chrbtice do veku 14 rokov bude kontrolovateľnejší," povedal Popluhár.

 

Doplnil, že operácie tohto typu sa v Európe zatiaľ uskutočnili len vo Francúzsku, Anglicku a Nemecku. "Doteraz využívaný systém rastúcich tyčí je síce progresívny, ale má svoje nedostatky. Často postupne stráca svoju schopnosť rásť s pacientom z dôvodu zrastov a kostných apozícií, ktoré rastu fixátora bránia. Deformita vyžaduje opakované operácie," dodal primár oddelenia pediatrickej ortopédie žilinskej fakultnej nemocnice.

 

Náklady na operáciu mladej pacientky z Oravy predstavujú takmer 25.000 eur a v plnej výške ich uhradí Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). "Som rada, že sa operácia v žilinskej nemocnici mohla uskutočniť. Lebo sú operácie, po ktorých sa musí každý centimeter reoperovať. S týmto magnetom je to určite lepšie a som rada, že VšZP operáciu povolila. S dcérou sme najprv len cvičili a chodili sme každý tretí mesiac na vyšetrenie. Ale zhoršovalo sa to a museli sme rýchlo konať. Nosila korzet 23 hodín denne, teším sa, že sa zaradí do života," povedala mama mladej pacientky Lucia Košútová.

 

Podľa zástupcu dodávateľskej firmy Viliama Rusa je použitý materiál finančne nákladný. "Je to celotitánový materiál, pričom vývoj a výroba v ňom vloženého magnetického mechanizmu je dosť zložitá. Je to novinka nielen na Slovensku, ale v strednej Európe. V západnej Európe sa tento materiál používa zhruba od roku 2011," dodal Rus.

 

Lekári v žilinskej fakultnej nemocnici doteraz operovali viac ako 1000 deformít chrbtice, pričom najmenší pacient mal 17 mesiacov. "Som rád, že nemocnica použitím magnetického expandibilného systému MAGEC môže držať krok s renomovanými zahraničnými pracoviskami," podotkol riaditeľ nemocnice Ivan Mačuga s tým, že deformity chrbtice detí i dospelých operujú v Žiline už 12 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies