Pri odstrele medvedice Ingy došlo k pochybeniu! Dnes mohla ešte žiť

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 12:13 • 2 min
Pri odstrele medvedice Ingy došlo k pochybeniu! Dnes mohla ešte žiť

BRATISLAVA – Skupina pracovníkov, ktorá preverovala okolnosti zastrelenia medvedice Ingy, potvrdila pochybenia.

slovakia

left justify in out

Šéf rezortu László Sólymos potvrdil, že došlo k pochybeniu pri zabití medvedice a, že urobí maximum, aby obidve mláďatá ostali na Slovensku a neboli prevezené do Maďarska. Rezort sa momentálne snaží nájsť alternatívu na Slovensku, kde by mláďatá umiestil.  Aktivista na ochranu práv zvierat sa však s týmto názorom nestotožňuje a maďarský park považuje za najlepšie riešenie.

 

Medvedicu Ingrid odstrelili v júni, keď sa so svojimi dvoma mláďatami už dlhší čas pohybovala v blízkosti ľudských obydlí v obci Liptovská Kokava a hľadala potravu. Vtedy ochranári medvedicu uspali, odobrali jej mláďatá a zaviezli ju hlboko do lesa. O pár dní neskôr sa na nešťastie Inga vrátila do dediny, pričom sa len pokúšala nájsť svojich potomkov. Jej život ukončil poľovník jediným výstrelom.

 

Táto udalosť rozhorčila verejnosť a podmienila rezort ŽP k zriadeniu vyšetrovaciemu tímu, ktorý mal objasniť okolnosti zastrelenia medvedice. Prípadu sa venovalo šesť odborníkov, medzi ktorými boli zástupcovia ministerstva, Štátnych lesov TANAP, akademickej obce i tretieho sektora. Skúmali dokumentáciu, výpovede svedkov aj voľné šírené videozáznamy a v rámci šetrenia sa vrátili aj do Liptovskej Kokavy. Výsledky hovoria o troch pochybeniach.

 

„Prvé predstavuje vypustenie medvedice po tom, čo jej boli odobraté mláďatá. V tejto situácii bola vysoká pravdepodobnosť, že sa ich vráti hľadať naspäť do obce. Skupina zároveň poukázala na skutočnosť, že pri zásahu nebol prítomný veterinár. Do tretice sa zhodla na nedostatočnej komunikácii kompetentných s verejnosťou,“ vyhlásil hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.

 

Členovia tímu potvrdili, že toto nezvyčajné správanie Ingy a potulovanie sa medzi domami predstavovalo pre obyvateľov Kokavy hrozbu, no sú presvedčení, že jej usmrteniu sa dalo predísť a to zvýšenou informovanosťou starostu a obyvateľov obce a zaistením smetných nádob. Rezort zatiaľ neuviedol, či plánuje vyvodiť zodpovednosť voči osobám, ktoré dali pokyn na usmrtenie medvedice.

 

„Po zásahu som obratom vydal pokyn Slovenskej inšpekcii životného prostredia, aby sa zamerala na kontrolu dodržiavania odpadového zákona v lokalitách, kde žijú medvede. Zákon jasne kladie povinnosť zabezpečiť kontajnery a presne určuje aj lokality, ktorých sa to týka. Na zlepšovaní informovanosti starostov chcem použiť všetky naše dostupné možnosti, prípadne spolupracovať s tretím sektorom,“ upresnil Sólymos.

 

„Ministerstvo životného prostredia si zakladá na otvorenosti voči verejnosti. Na druhej strane, či bola, nebola, alebo bude v súvislosti so zásahom v Liptovskej Kokave vyvodená voči niekomu osobná zodpovednosť, nebudeme medializovať. Ide o neštandardnú situáciu, ktokoľvek sa v súvislosti so zásahom zjavil v médiách, ako konal či nekonal, obratom čelil vyhrážkam zrejme až za hranou zákona. Podľa medializovaných informácií už padli dokonca aj trestné oznámenia. Chceme verejnosť uistiť, že je v súčasnosti našou prioritou prijať všetky opatrenia, aby podobná situácia už nenastala,“ priblížil Ferenčák.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies