Pri odchode za prácou do zahraničia treba myslieť aj na SP

NETKY.SK • 17 Apríl 2013, 14:12 • 2 min
Pri odchode za prácou do zahraničia treba myslieť aj na SP

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa upozorňuje študentov a nezamestnaných, ktorí sa rozhodnú odísť za prácou do zahraničia, aby nezabudli na svoje povinnosti. Samotný odchod poisťovni oznamovať nie je potrebné, avšak ak majú uzatvorené dobrovoľné poistenie, musia v ňom pokračovať, alebo sa z neho odhlásiť. Takto predídu tomu, aby sa ocitli na zozname dlžníkov. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

slovakia

left justify in out

V prípade, že sa za prácou do zahraničia v rámci krajín EÚ rozhodnú odcestovať zamestnanci, zamestnávatelia a živnostníci registrovaní v Sociálnej poisťovni, musia sa pred svojím odchodom odhlásiť. V príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne podajú Registračný list FO - odhlášku. Ako spresnil Višváder, za zamestnanca túto povinnosť plní zamestnávateľ. "Podľa európskej legislatívy sa na občana vzťahujú zákony týkajúce sa sociálneho zabezpečenia platné v tej krajine, v ktorej reálne vykonáva svoju činnosť. Znamená to, že napríklad v prípade výkonu zárobkovej činnosti v Rakúsku podlieha občan SR v oblasti sociálneho zabezpečenia rakúskym právnym predpisom," skonštatoval Višváder. Prízvukuje však, že pri podpise zmluvy je dôležité overiť si, či je prihlásený na poistenie v danej krajine. V opačnom prípade nebude mať totižto nárok na dávky.

Odhlasovacia povinnosť nevzniká v prípade, že bol dotyčný za prácou do zahraničia vyslaný. "Pri tomto spôsobe práce mimo SR zostáva občan v oblasti sociálneho zabezpečenia poistený na území SR napriek tomu, že vykonáva činnosť na území štátu EÚ vrátane Švajčiarska, Nórska, Lichtenštajnska a Islandu," uviedol Višváder s tým, že tento inštitút môžu využiť živnostníci a zamestnávatelia vysielajúci zamestnancov alebo dohodárov, ak ich práca v zahraničí nepresiahne 24 mesiacov. Zamestnávatelia a živnostníci v takomto prípade musia podať na pobočke v Sociálnej poisťovni príslušnú žiadosť. "Za zamestnancov, respektíve dohodárov podáva túto žiadosť zamestnávateľ," dodal Višváder.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies